Svet

TRAMP NA "ISTOČNOM FRONTU": Amerika spremna da garantuje bezbednost Poljske, razrađujemo reakciju na agresivne poteze Rusije

Tramp je dodao da će Vašington i Varšava zajedno razraditi reakciju na destabilizirajuće i agresivne poteze Rusije

Objavljeno: 06.07.2017. 13:53h
Foto: Donald Tramp; Autor: Reuters
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas u Varšavi da su NATO i jako savezništvo SAD i Poljske ključni element prevencije sukoba i da moraju da garantuju da ratni sukob velikih sila više nikada neće doneti razaranja Evropi, kao u prošlom stoleću.

Tramp je dodao da će Vašington i Varšava zajedno razraditi reakciju na destabilizirajuće i agresivne poteze Rusije. "Amerika je spremna da garantuje bezbednost u Srednjoj i Istočnoj Evropi", kazao je Tramp na konferenciji za novinare sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom.Kada su ga novinari upitali da li garantuje ubuduće stalno prisustvo američkih vojnika u Poljskoj, sve dok Varšava smatra da je Rusija ugrožava, Tramp je odgovorio da o garancijama nisu razgovarali.
 
Tramp je, takođe, rekao povodom samita inicijative Tri mora čiji je danas počasni gost, da su SAD preko izvoza tečnog gasa spremne da regionu od Baltika preko Jadrana do Crnog mora garantuju i energetsku bezbednost.

"Podržavam incijativu inicijative Tri mora da više nikada ne budete taoci jedinog isporučioca koji je istovremeno monopolista", kazao je Tramp o razvoju energetske infrastrukture i povezivanju 12 zemalja inicijative kako bi se oslobodila, preko terminala za tečni gas u Švinoujšću u Poljskoj i budućeg - na Krku u Hrvatskoj, sadašnje zavisnosti od ruskog gasa", rekao je.

Tramp je takođe pohvalio Poljsku kao vojnog saveznika koji uvek blagovremeno ispunjava preuzete obaveze - dva odsto BDP-a za odbranu i izneo je kao primer za ostale članice zapadnog vojnog saveza. On je naglasio da zajedno sa Varšavom razrađuje reakcije na, kako je kazao, agresivne i destabilizirajuće poteze Rusije.

Vladimir Putin; Autor: Reuters

"Vreme je kritično za ceo svet. Ne moramo samo da se suprotstavimo terorizmu, već i da se suočimo sa pretnjama iz Severne Koreje. Duda i ja pozivamo ostale zemlje da se suprotstavimo toj globalnoj pretnji i da javno demonstriramo Severnoj Koreji da mora da snosi posledice nastojanja da dođe u posed nuklearnog oružja", rekao je Tramp.

Na pitanje novinara da li je spreman da udari oružanom silom na Severnu Koreju Tramp je odgovorio da se ta zemlja ponaša veoma opasno a da će američka administracija pomno pratiti dalji razvoj nekoliko narednih nedelja.


 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Donald Tramp; Autor: ReutersSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Donald Tramp; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Donald Tramp; Autor: ReutersSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Donald Tramp; Autor: ReutersNauka i tehnika

HAKERI UCENJIVAČI NAPALI 2,5 MILIONA LJUDI ZA GODINU DANA: Prvo zaraze kompjuter, pa onda traže pare da ga očiste od virusa

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS