Svet

ARAPSKE ZEMLJE NAJAVILE NOVE MERE PROTIV KATARA: Reks Tilerson dolazi u Kuvajt da posreduje rešavanju krize

Američki državni sekretar Reks Tilerson iduće nedelje će posetiti Kuvajt u nastojanju da nađe rešenje za krizu oko Katara koja preti da destabilizuje zalivski region

Objavljeno: 07.07.2017. 11:08h
Foto: Katarski šef diplomatije Šeik Mohamed bin Abdulrahman al Tani i američki državni sekretar Reks Tilerson; Autor: EPA
Katar ostaje pretnja za regionalnu bezbednost, ocenili su danas Saudijska Arabija i njeni saveznici u zajedničkom saopštenju, osudivši odbijanje Katara da pozitivno odgovori na njihov uslove za okončanje zalivske krize.

"Odbijanje Katara da prihvati zahteve svojih suseda odražava njegovu nameru da nastavi svoju politiku, čiji cilj je da destabilizuje regionalnu bezbednost", navodi se u zajedničkom saopštenju Saudijske Arabije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta, koji su prekinuli veze s Dohom i postavili određene uslove za njihovo ponovno uspostavljanje.U saopštenju se dodaje da će sve "potrebne političke, ekonomske i pravne mere protiv Katara biti preduzete na odgovarajući način i u odgovarajuće vreme da se sačuvaju prava, bezbednost i stabilnost" te četiri zemlje.
 

Te zemlje su 5. juna prekinule diplomatske veze s Katarom, ocenivši da taj mali emirat bogat naftom i gasom navodno finansira islamističke ekstremiste i ima suviše bliske veze s Iranom, velikim regionalnim rivalom Saudijske Arabije.

One su 22. juna postavile Kataru 13 zahteva, među kojima su zatvaranje medijske kuće Al Džazira, prekid odnosa s Iranom i zatvaranje turske vojne baze u Kataru. Dat mu je rok od deset dana da ih ispuni ako želi da mu budu ukinute diplomatske i ekonomske sankcije. Kasnije su arapske zemlje produžile rok za još dva dana na zahtev Kuvajta, koji je posrednik u krizi.

Katarski minsitar spoljnih poslova je u utorak ocenio zahteve svojih suseda kao nerealne i neprihvatljive, a emirat je preko posrednika Kuvajta poslao zvanični odgovor u tom smislu na njihove zahteve. Posle sastanka u Kairu u sredu, Rijad i njegovi saveznici izrazili su žaljenje zbog "negativnog odgovora" Dohe.

Katarski šef diplomatije Šeik Mohamed bin Abdulrahman al Tani; Autor: Reuters

U današnjem saopštenju te četiri zemlje navode da njihova ponuda za pregovore s Dohom je sada nevažeća, ocenivši da je vlada Katara odbacila sve diplomatske napore za rešenje krize.

Američki državni sekretar Reks Tilerson iduće nedelje će posetiti Kuvajt u nastojanju da nađe rešenje za krizu oko Katara koja preti da destabilizuje zalivski region.

Tilerson će posetiti Kuvajt u ponedeljak, posle poseta Ukrajini i Turskoj, rekla je portparolka Stejt departmenta Heder Nauert. On treba da se sastane s kuvajtskim zvaničnicima koji su pokušavali da posreduju u krizi oko Katara, ali ostaje otvorena i mogućnost da će putovati između susednih zemalja u pokušaju da izdejstvuje rešenje.

SAD su podržavale napore Kuvajta da posreduje između Katara i zalivskih zemalja ali Tilersonov put predstavlja novi nivo američkog uključenja u rešavanje te krize. Juče su SAD upozorile da je kriza oko Katara u ćorsokaku i da ne izgleda da će se brzo rešiti, da bi mogla da se oduži mesecima i čak zaoštri.

Džejms Matis i Reks Tilerson; Autor: Reuters

Američki ministar odbrane Džim Matis ponovio je juče značaj strateškog partnerstva između SAD i Katara, saopštio je Pentagon. Matis, koji je razgovarao sa svojim katarskim kolegom Kalidom al Atijahom, govorio je o tekućim operacijama protiv Islamske države, navodi se u saopštenju i dodaje da su Matis i Atijah potvrdili angažovanje da nastave saradnju između njihove dve zemlje i prodube strateško partnerstvo.

Matis je takođe rekao da je važno da se ublaže tenzije između Katara i njegovih zalivskih suseda, na čelu sa Saudijskom Arabijom, da bi svi partneri u regionu mogli da se koncnetrišu na zajedničke projekte.

U Kataru se nalazi komandni centar odakle kreću vazdušni napadi međunarodne koalicije predvođene SAD protiv Islamske države u Iraku i u Siriji.

U Kataru se osim turske vojne baze, čije zatvaranje traže Saudijska Arabija i njeni saveznici, nalazi i velika američka vazduhoplovna baza Udeid, u kojoj je stacionirano oko 10.000 američkih vojnika.
 
(Agencije)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Katarski šef diplomatije Šeik Mohamed bin Abdulrahman al Tani i američki državni sekretar Reks Tilerson; Autor: EPASvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Katarski šef diplomatije Šeik Mohamed bin Abdulrahman al Tani i američki državni sekretar Reks Tilerson; Autor: EPASvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Katarski šef diplomatije Šeik Mohamed bin Abdulrahman al Tani i američki državni sekretar Reks Tilerson; Autor: EPAMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Katarski šef diplomatije Šeik Mohamed bin Abdulrahman al Tani i američki državni sekretar Reks Tilerson; Autor: EPASrbija

TAČI TVRDI: Kosovo je faktor mira i stabilnosti u regionu

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS