Svet

NAJEZDA BEZ PRESEDANA: Meduze pokrenula neobičnu debatu o Sueckom kanalu

Egipatski zvaničnici negiraju da je nedavno veliko proširenje kanala uzrok nezapamćene najezde ljubičastih meduza

Objavljeno: 07.07.2017. 11:33h
Foto: Najezda nomadskih meduza kod severne obale Egipta; Autor: Profimedia
Zbog najezde meduza kod severne obale Egipta turisti izbegavaju kupanje u moru, a sumnja se da je uzrok nedavno proširenje Sueckog kanala.

Nomadska meduza - "Rhopilema nomadica" stanovnica je Indijskog okeana i Crvenog mora, ali je poslednjih nekoliko godina ima sve više u Sredozemnom moru, a ovog leta čak i više nego prethodnih.Oprezni kupači uglavnom su izbegavali more tokom Ramazanskog bajrama u junu, a društvene mreže obiluju fotografijama najezde ljubičastih meduza i savetima na koji način tretirati opekotine.
 
Meduze prolaze kroz Suetcki kanal koji je otvoren 1869. godine, ali je taj kanal između afričkog i azijskog kontinenta širen u više navrata, a poslednji put 2015. godine u okviru projekta vrednog više milijardi dolara.

Egipatski zvaničnici negiraju da je nedavno veliko proširenje kanala uzrok najezde, navodeći da su se te meduze pojavile u Sredozemnom moru još 1970-ih godina.

"Nije prvi put da se pojavljuju kod severne obale Egipta. Ovog puta ih je samo više nego prethodnih godina", rekao je savetnik egipatskog ministra za zaštitu životne sredine, Mostafa Fuda.

Pixabay, Suecki kanal

Ministarstvo za zaštitu životne sredine saopštilo je da je uspostavilo istražni odbor koji je zadužen da prouči tu "pojavu bez presedana".

Navodi se da je do najezde meduza došlo zbog obilja hrane, porasta organskih zagađivača i smanjenja broja prirodnih neprijatelja meduza, a moguće je i da je jedan od faktora i globalno zagrevanje.

Morski biolog britanskog Univerziteta u Plimutu, Džejson Hol Spenser ocenio je međutim da je "Suecki kanal glavni razlog najedze meduza", a isto smatra i naučnica iz Prirodnjačkog muzeja u Tel Avibu Bela Galil.

Galil je rekla da su zagađenje i globalno zagrevanje pogodili veći deo Mediterana, ali da samo kod obala Levantskog mora, odnosno Egipta, Izraela i Libana ima meduze čije to nije prirodno stanište.
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Najezda nomadskih meduza kod severne obale Egipta; Autor: ProfimediaSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Najezda nomadskih meduza kod severne obale Egipta; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PUTOVANJE Kako najbolje provesti vikend u Atini: Grad u kom se sudaraju antika, Istok i postmodernizam (FOTO)

Najezda nomadskih meduza kod severne obale Egipta; Autor: ProfimediaKultura

​KAMEN KOJI JE OTVORIO SVET DREVNIH FARAONA: Poigrajte se prvim 3D modelom najvažnije ploče u istoriji Egipta (VIDEO)

Najezda nomadskih meduza kod severne obale Egipta; Autor: ProfimediaFoto

ZAJEDNO POD SUNCEM: Sudar dva sveta na plaži u Egiptu

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS