Svet

NAPETOSTI OKO KONTROVERZNOG MILIJARDERA: Izrael tražio od Mađarske da ukloni postere protiv Šoroša

"Pozivam one umešane u trenutnu kampanju na bilbordima i odgovorne da razmotre posledice", saopštio je neuobičajeno oštro Izrael

Objavljeno: 09.07.2017. 14:06h
Foto: Profimedia, Džordž Soroš
Napetost između Izraela i Mađarske eskalirala je ovog vikenda zbog anti-semitskih poruka u izbornoj kampanji mađarskog premijera Viktora Orbana, a uoči dolaska njegovog izraelskog kolege Benjamina Netanjahua na diplomatski samit u Budimpešti.

Izraelski ambasador u Budimpešti Josi Amrani je u neuobičajeno oštro intoniranom saopštenju pozvao Orbana i njegovu partiju da uklone postere postavljene širom zemlje protiv američkog milijardera, Jevrejina rođenog u Mađarskoj, Džordža Šoroša."Pozivam one umešane u trenutnu kampanju na bilbordima i odgovorne da razmotre posledice", napisao je Amrani u saopštenju koje je odobrilo Ministarstvo spoljnih poslova u Jerusalimu, kako prenose izraelski mediji.
 
"Nema dobitka u takvoj kampanji imajući u vidu istorijsku lekciju. U ovom trenutku van političke kritike određene osobe, kampanja ne samo evocira uspomene, već je takođe posejala mržnju i strah", dodaje se u saopštenju.

Ambasador je objasnio da je moralna odgovornost da se podigne glas i pozovu relevantne vlasti da iskoriste svoju moć i to okončaju.

Netanijahu bi trebalo da se sastane s Orbanom 18. jula, kako je planirano. To je prva poseta jednog izraelskog premijra Mađarskoj u poslednje tri decenije. Dan nakon toga predviđen je sastanak Orbana i Netanijahua s liderima Češke, Slovačke i Poljske.

Viktor Orban; Autor: Reuters

Mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova je u svom saopštenju odbacilo kritike, rekavši da je mađarska "dužnost da brani zemlju i njene građane" i da "baš kao i Izrael takođe preduzima korake protiv svakog ko predstavlja rizik za nacionalnu bezbednost zemlje i njene građane".

Na posterima koji su se pojavili širom Mađarske u poslednjih nekoliko dana je slika na kojoj se Šoroš smeje uz potpis: "Hajde da ne dozvolimo da se Šoroš poslednji smeje". Neki od postera su zalepljeni na pod vozova u Budimpešti i drugim gradovima i svako ko uđe mora da stane na njih.

Orban i njegova partija Fides napadaju Šoroša zbog njegove navodne aktivnosti protiv oštre politike Mađarske protiv ulaska muslimanskih izbeglica. Orban i partija Fides tvrde da Šoroš finansira građanske grupe i liberalna udruženja u Mađarskoj kako bi naselio milione migranata u toj zemlji.

U Mađarskoj živi više od 100.000 Jevreja i njihova zajednica je veoma zabrinuta zbog poruka Orbanove kampanje, pogotovo onih protiv Šošoša. Od početka kampanje više puta su ispisivane antisemitske poruke na posterima.

Obeležavanje dana žrtava Holokausta u Budimpešti; Autor: EPA

Predstavnici jevrejske zajednice preneli su svoju zabrinutost izraelskoj ambasadi o posterima za koje su rekli da su antisemitski intonirani i ohrabruju atmosferu agresije protiv Jevreja u svetlu činjenice da mnogi Mađari smatraju Šoroša pre svega Jevrejinom.

U pismu predsedavajućeg mađarske federacije jevrejskih zajednica Andraš Hajzler tražio je da kampanja prestane zbog antisemitske sadržine.

U petak je Orban odgovorio da neće biti suspendovana i da mu je dužnost da štiti Mađarsku od nelegalne imigracije, a Šoroša je nazvao "milijarderom špekulantom" i pozvao jevrejsku zajednicu da mu pomogne u borbi protiv nelegalne imigracije koja uvozi anitisemitizam u Evropu.

Reuters, Benjamin Netanijahu

Izrael je ranije protestovao zbog govora mađarskog premijera u kome je pohvalio Mikloša Hortija, lidera Mađarske za vreme holokausta, koji je sarađivao sa nacistima. Izraelska strana je na kraju prihvatila razjašnjenje mađarskog ministra spoljnih poslova kako se ne bi narušila Netanijahuova poseta.

U saopštenju posle razgovora s ambasadorom ministar Peter Sijarto je naveo da je objasnio da Mađarska vlada ne toleriše nikakvu vrstu antisemitizma i da režim Hortija imao pozitivno, ali takođe veoma negativno vreme koje je označio njegovom istorijskom greškom i da se moraju poštovati istorijski fakti.
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Profimedia, Džordž SorošRegion

PRVA POSETA REGIONU: Majk Pens u Crnoj Gori

Profimedia, Džordž SorošMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Profimedia, Džordž SorošSvet

BORBA ZA BRDO HRAMA: Izrael uklonio sve nove mere bezbednosti na ulazu u Al Aksu

Profimedia, Džordž SorošSvet

RASTU TENZIJE OKO AL AKSE: Izrael postavio kamere na svetilište, muslimani prete novim protestima

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS