Svet

MAKRONOV POLITIČKI ZAOKRET: Odlazak Bašara al Asada više nije preduslov za učešće Francuske u razgovorima o Siriji

Makron očekuje "stvaranje dugoročne političke stabilnosti u Siriji" i obećao je "konkretnu inicijativu pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN u narednim nedeljama"

Objavljeno: 14.07.2017. 09:42h
Foto: Emanuel Makron; Autor: EPA
Francuski predsednik Emanuel Makron potvrdio je da želi da se osnuje "kontakt grupa" koja bi pripremila Siriju za stanje po završetku rata, što je nastavak njegovog redefinisanja francuske politike o toj zemlji.

Makron očekuje "stvaranje dugoročne političke stabilnosti u Siriji" i obećao je "konkretnu inicijativu pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN u narednim nedeljama"."Iniciraćemo osnivanje kontakt grupe koja će efikasno moći da izgradi inkluzivna rešenja kada se rat završi", rekao je juče francuski predsednik i dodao, bez ulaženja u detalje, da bi tu kontakt grupu činile stalne članice SB, zemlje regiona, predstavnici vlade u Damasku i opozicije. 
 
Frans pres navodi da je to jasan znak promene francuske politike u Siriji.

Francuski predsednik je izjavio da želi "dugoročno političko rešenje" i da predstavnici predsednika Sirije Bašara al Asada treba da učestvuju u razgovorima. On je dodao da Asadov odlazak sa vlasti nije preduslov za francusko učešće u razgovorima.

Makron je rekao kako je prošlo sedam godina od kada je Francuska zatvorila ambasadu u Damasku s tim preduslovom koji nije doneo nikakve rezultate, zbog čega je neophodno da Francuska promeni svoju doktrinu prema Siriju.

Ilustracija: Sirija; Autor: Reuters

"Imamo jedan glavni cilj: uništenje terorista, svih terorističkih grupa, koliko god to bilo osetljivo", rekao je Makron posle sastanka sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Od početka rata u Siriji 2011. godine grupe zemalja uključenih u sukob su jedna za drugom pokušavale da nađu rešenje za krizu.

Na drugoj strani, u Ženevi se već više od godinu dana pod pokroviteljstvom UN vode pregovori o miru a najnovija runda je počela u ponedeljak. Specijalni izaslanik UN Stafan de Mistura rekao je da "nije načinjen proboj ali ima napretka".
 
Donald Tramp i Emanuel Makron; Autor: EPA

Ti pregovori sve više padaju u drugi plan zbog razgovora u Astani, koje su inicirali Rusija i Iran, saveznici predsednika Sirije Bašara el-Asada, i Turska, koja pruža podršku pobunjenicima.

U ratu u Siriji do sada je poginulo više od 320.000 ljudi a više miliona je raseljeno.
 
(Agencije)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Emanuel Makron; Autor: EPASvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Emanuel Makron; Autor: EPASvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Emanuel Makron; Autor: EPAMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Emanuel Makron; Autor: EPASrbija

TAČI TVRDI: Kosovo je faktor mira i stabilnosti u regionu

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS