Svet

NOVA UPORIŠTA NA BLISKOM ISTOKU: Donald Tramp želi da izgradi vojne baze u Siriji i Iraku

U saopštenju Bele kuće navodi se kako su američke trupe "onesposobljene zakonskim restrikcijama na njihove mogućnosti da prošire vojnu infrastrukturu u Iraku i Siriji"

Objavljeno: 14.07.2017. 12:57h
Foto: Američki vojnik blizu Mosula; Autor: Reuters
Administracija američkog predsednika Donalda Trampa pokušava da dobije odobrenje Kongresa za izgradnju "privremenih" objekata u Iraku i Siriji, kako bi olakšali vođenje rata protiv Islamske države.

U saopštenju Bele kuće navodi se kako su američke trupe "onesposobljene zakonskim restrikcijama na njihove mogućnosti da prošire vojnu infrastrukturu u Iraku i Siriji". Administracija želi da proširi ovlašćenja koja trenutno podrazumevaju "popravku i renoviranje" objekata, tako da omoguće "privremenu upotrebu objekata od strane trupa, za skladišenje municije i tačku okupljanja kojoj je potrebna adekvatna zaštita"."Ovi objekti, tačke snabdevanja i okupljanja, omogućići izbacivanje Islamske države iz doline Eufrata i pomoći će poboljšanju bezbednosti na iračkim granicama. Trenutna ovlašćenja ozbilno ograničavaju manevarske sposobnosti koalicije i njenu mogućnost da brzo odgovori na promene borbenih uslova", navodi se u saopštenju.
 
Ukoliko inicijativa Bele kuće dobije odobrenje Kongresa, SAD će moći da prošire oblast svog delovanja u Siriji daleko izvan oblasti neposredno oko Rake, gde su sada američke snage koncentrisane.

Kada se na to doda i baza u dolini Eufrata u Iraku, SAD mogu da ostvare značajno poboljšanje svog položaja na Bliskom istoku u trenutku kada su, barem tako deluje, i borba protiv Islamske države i sirijski građanski rat u završnim fazama.

Ipak, američke trupe nisu u Siriji na poziv sirijske vlade, zbog čega s pravne strane gledano SAD vode neovlašćen, protivzakonit rat. Istovremeno, jedno od glavnih predizbornih obećanja Donalda Trampa bilo je kraj intervencionističke politike i mešanja SAD u unutrašnja pitanja drugih zemalja, zbog čega je ova odluka Bele kuće samo još jedna u nizu kontradiktornosti trenutne administracije. 
 
(Newsweek.rs)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Američki vojnik blizu Mosula; Autor: ReutersSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Američki vojnik blizu Mosula; Autor: ReutersSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Američki vojnik blizu Mosula; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Američki vojnik blizu Mosula; Autor: ReutersSrbija

TAČI TVRDI: Kosovo je faktor mira i stabilnosti u regionu

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS