Svet

UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI HAKOVALI KATAR: Podmetnut lažan članak kao izgovor za prekid diplomatskih odnosa

Katarska novinska agencija KNA je ubrzo saopštila da je hakovana i uklonila je članak

Objavljeno: 17.07.2017. 11:01h
Foto: Doha; Autor: Pixabay
Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) organizovali su hakerski napad na medijske sajtove Vlade Katara, namestivši lažan članak koji je iskorišćen kao izgovor za prekid odnosa grupe arapskih zemalja s Katarom i izolaciju te male zemlje, piše Vašington post.

Vašington post se pozvao na izjave neimenovanih zvaničnika američke obaveštajne službe kojima su članovi Vlade UAE 23. maja rekli za plan. Priča se narednog dana pojavila na sajtu novinske agencije Katara KNA s navodnim citatom izjave emira Katara, šeika Tamima Bin Hamad el Tanija u kojem je hvalio Iran i naveo da Katar ima dobre veze sa Izraelom.Slične inscenirane izjave pojavile su se na tviter nalogu te novinske agencije.
 
Katarska novinska agencija KNA je ubrzo saopštila da je hakovana i uklonila članak, međutim Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat su blokirali katarske medije i kasnije prekinuli diplomatske i sve druge veze s Katarom.

U saopšenju Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata u Vašingtonu međutim piše da su navodi američkog lista "lažni" i da UAE "nemaju nikakvu ulogu" u hakovanju koje se pominje.

Katarska kriza može da ugrozi borbu koalicije predvođene SAD protiv ekstremističke grupe Islamska država pošto su svi učesnici američki partneri i pripadnici koalicije.

AP, Ilustracija: Doha

U Kataru se nalazi više od 10.000 američkih vojnika i regionalno sediše američke Centralne komande, dok se u Bahreinu nalazi američka Peta flota.

AP navodi da predsednik SAD Donald Tramp snažno podržava Saudijsku Arabiju i UAE u sporu, a time i njihove navode da Doha podržava ekstremiste Islamske države i destabilizuje snage na Bliskom istoku.

Američki državni sekretar Reks Tilerson nedavno je imao diplomatsku turneju u zemljama Persijskog zaliva, ali je završio posetu bez vidljivih znakova rešenja krize.
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Doha; Autor: PixabaySvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Doha; Autor: PixabaySvet

​TRAMP JE BIO U PRAVU: Evo zašto je NATO stvarno postao suvišan

Doha; Autor: PixabaySvet

KATAR IZMENIO ANTITERORISTIČKI ZAKON: Sporazum sa SAD doneo pomak u zalivskoj krizi

Doha; Autor: PixabaySvet

TILERSON NA MIROVNOJ MISIJI: Američki državni sekretar želi da okonča spor u Persijskom zalivu

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS