Svet

​KADA JE KRIJUMČARENJE DROGE STVARNO JEDINA OPCIJA: Kako su najugroženiji migranti postali žrtva mafije (FOTO)

Dok prelazak granice postaje teži, mafija pomaže sve većem briju migranata da uđu u SAD - ali po koju cenu?

Objavljeno: 17.07.2017. 12:54h
Foto: Američka granična policija; Autor: Reuters
Za ogroman broj potencijalnih migranata koji se nalaze sa južne strane meksičko-američke granice, jedini "saveznik" u borbi za ulazak u SAD jeste mafija. Organizovane kriminalne grupe kontrolišu gotovo sve krijumčarske rute ka severu - kako za drogu, tako i za ljude. Za svaki "neovlašćeni" ulazak na njihovu teritoriju, naplaćuju danak.

Kako bi prešli granicu, migranti moraju da plate krijumčara, koji zatim plaća danak dominantoj grupi na teritoriji na kojoj se nalazi. Izuzetaka nema. Migranti pokušaju da pređu sami, ili uz pomoć krijumčara koji nije platio danak, prema zakonu podzemlja čine "veliki prestup" koji se najčešće kažnjava smrću.Iako ovaj brutalan način poslovanja nije ništa novo u svetu kriminala, sve jače obezbeđenje na južnoj granici SAD značajno je doprinelo tome kako on izgleda danas. Strateški postavljeni zidovi, ograde i tehnologije za prismotru, u kombinaciji sa patrolama duž najporoznijih zona, doveli su do velikog broja žrtava s obe strane.
 
Kako su opasnosti pri prelasku granice rasle, rasle su i cene krijumčara, koje su se sa nekoliko stotina dolara popele na oko 4.000 dolara, navodi američki magazin Forin Polisi.

Za većinu migranata, koji se odlučuju na put u SAD upravo zato što ne mogu da skrpe kraj s krajem, taj novac je nemoguće sakupiti. Za njih postoji samo jedan put preko granice - s rancem.

Ilustracija: Bekpeking; Autor: Reuters

Ova opcija, poznata kao "bekpeking (backpacking)", veoma je popularna među migrantima. Sve što treba da urade jeste da se pojave u određenim pograničnim gradovima i kažu da žele da pređu granicu s rancem. Njih sada raspoređuju prema grupama i svaki dobija po ranas oko 20 kilograma marihuane i dovoljno vode i hrane za desetodnevno pešačenje kroz pustinju.

Kada i ako stignu do dogovorenog mesta s američke strane, migranti ostavljaju ranac, preuzimaju novčanu nagradu koja je oko 1.500 dolara i nastavljaju dalje svojim putem ka novom životu u Sjedinjenim Državama.

Američka granična policija; Autor: Reuters

Ipak, zbog težine puta i opasnosti, čak i najočajniji se teško opredeljuju za ovaj put. Od onih koji ne mogu da izdrže težinu tereta ili pustinjsku vrelinu, krijumčari uzimaju tovar, ostavljajući ih da umru u pustinji. 

Osim smrti, migrantima preti i hapšenje, odnosno najmanje 5 godina u američkom zatvoru i deportacija nazad u matičnu zemlju.

Američka granična policija; Autor: Reuters

Statistički gledano, mali broj migranata prelazi granicu "bekpekingom", i marihuana koju unesu predstavlja praktičnoi neznatan deo na američkom tržištu kanabisa.

Migranti koji se odlučuju za bekpeking gotovo bez uzuzetka su najmarginalizovaniji, najsiromašniji i najugroženiji pojedinci koji zbog svoje pozicije kao jeftina i bukvalno potrošna radna snaga postaju žrtva više milijardi dolara vredne trgovine drogom.

Američka granična policija; Autor: Reuters
 
(Newsweek.rs)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Američka granična policija; Autor: ReutersSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Američka granična policija; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Američka granična policija; Autor: ReutersSrbija

ŠIKANIRANJE ALEKSANDRA RODIĆA PO NALOGU NEBOJŠE STEFANOVIĆA: Ne prestaje progon predsednika Adrija medije!

Američka granična policija; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK S VUKAŠINOM VOLFOM MINIĆEM: Šibicari iz visokog društva

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS