Svet

NAKON DVE DECENIJE RADA: Amerika zatvara Kancelariju za ratne zločine koju je osnovala Madlen Olbrajt

Tokom dve decenije rada, GCJ je podržavala rad krivičnih sudova za ratne zločine u Jugoslaviji, Ruandi, Kambodži i Centralnoj Afričkoj Republici, istovremeno lobirajući za veću podršku SAD Međunarodnom kricvičnom sudu u Hagu

Objavljeno: 18.07.2017. 13:12h
Foto: Madlen Olbrajt; Autor: Fonet / AP
Američki državni sekretar Reks Tilerson oslabiće američku kampanju protiv masovnih zločina, zatvaranjem kancelarije koja je 20 godina radila kako bi ratni zločinci odgovarali, otkrilo je nekoliko američkih viših zvaničnika.

Tilersonov kabinet nedavno je prebacio Toda Bukvalda sa pozicije specijalnog koordinatora Kancelarije za globanlnu krivičnu pravdu (GCJ, prethodno poznata kao Kancelarija za ratne zločine) u Kancelariju za pravne poslove Stejt Departmenta. Ostatak osoblja će takođe, verovatno, uskoro biti prebačen na nove pozicije, saznaje američki magazin Forin Polisi.Zatvaranje Kancelarije za globanlnu krivičnu pravdu dolazi u trenutku kada Tilerson pokušava da reorganizuje Stejt Department tako da snaga bude koncentrisana na prioritete nove administracije, a to su ekonomija i vojska. Te promene dolaze po cenu brojnih američkih programa koji promovišu ljudska prava, borbu protiv siromaštva i slično.

Reks Tilerson; Autor: Reuters

Ovakvi programi najteže su pogođeni budžetskim rezovima Trampove administracije.

Portparol Stejt Departmenta rekao je da se odigrava određena reorganizacija, ali i da se "još uvek ne zna ishod", odnosno koje će kancelarije biti zatvorene, a koje ne.

GCJ je osnovala Madlen Olbrajt 1997. godine, tako stvarajući poziciju ambasadaro za razne zločine, koja je trebalo da naglasi važnost suprotstavljanja zločinima u novoj američkoj spoljnoj politici.
 
Tokom dve decenije rada, GCJ je podržavala rad krivičnih sudova za ratne zločine u Jugoslaviji, Ruandi, Kambodži i Centralnoj Afričkoj Republici, istovremeno lobirajući za veću podršku SAD Međunarodnom kricvičnom sudu u Hagu.

Eksperi u SAD smatraju da će Vašington zatvaranjem ove kancelarije poslati poruku svetu da odgovornost za ratne zločini više nije toliko bitna, što je naročito opasno u trenutku kada širom sveta bukti nekoliko krvavih što građanskih, što konvencionalnih ratova.
 
(Newsweek.rs)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Madlen Olbrajt; Autor: Fonet / APSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Madlen Olbrajt; Autor: Fonet / APMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Madlen Olbrajt; Autor: Fonet / APSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Madlen Olbrajt; Autor: Fonet / APSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS