Svet

PROCURILI DOKAZI: Libanska vojska muči i ubija sirijske izbeglice (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Osim rana od lisica, na telima su vidljivi i drugi jasni znaci ekstremnog mučenja - ogromne modrice i rane na ramenima, rukama i kolenima, povrede lica i glave

Objavljeno: 18.07.2017. 14:13h
Foto: Sirijske izbeglice u pritvoru libanske vojske; Izvor: Twitter Printscreen / @HadiAlabdallah
Libanska armija optužena je za turturu sirijskih "izbeglica zatvorenika" od kojih je četvoro umrlo u pritvoru nakon što su uhapšeni u raciji na izbeglički kamp kod Arsala na sirijsko-libanskoj granici.Muškarci su preminuli nakon četiri dana u pritvoru zbog čega je vojska otvorila istragu. Prema prvim forenzičkim rezultatima, na telima "nisu pronađeni tragovi nasilja", zbog čega se pretpostavlja da su četiri muškarca umrla prirodnom smrću.
 
Ipak, fotografije koje je na društvenim mrežama objavio sirijski novinar Hadi Abdulah al Hadi pokazuju ogromne modrice na telima trojice od četvorice muškaraca.

Žrtve su danima ostavljene ruku vezanih plastikom koja je izazvala ekstremne fizičke povrede na njihovim rukama i nogama", rekao je izvor koji je video tela pre sahrane.
 
Osim rana od lisica, na telima su vidljivi i drugi znaci mučenja - modrice i rane na ramenima, rukama i kolenima, povrede lica i glave.

Prema rečima izvora, znaci mučenja su toliko jasno vidljivi da je glavno pitanje po kom osnovu su vojni doktori mogli da sastave izveštaj u kom se poriču tragovi nasilja.
 
"Poslali smo fotografije tri tela doktoru ekspertu za procenu i dokumentovanje mučenja, kako bi videli da li ima dokaza o njihovoj smrti", rekao je za Midl Ist Aj Basam Kavadža, libanski istraživač pri organizaciji Human Rights Watch.

Ova organizacija je i ranije izveštavala o svedočanstvima sirijskih izbeglica koje su otkrile kako su mučene i ispitivane od strane libanske vojske, bez prava na advokata ili kontaktiranje porodice.
 
(Newsweek.rs)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Sirijske izbeglice u pritvoru libanske vojske; Izvor: Twitter Printscreen / @HadiAlabdallahSvet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Sirijske izbeglice u pritvoru libanske vojske; Izvor: Twitter Printscreen / @HadiAlabdallahSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Sirijske izbeglice u pritvoru libanske vojske; Izvor: Twitter Printscreen / @HadiAlabdallahMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Sirijske izbeglice u pritvoru libanske vojske; Izvor: Twitter Printscreen / @HadiAlabdallahMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS