Svet

​STRATEŠKO STRPLJENJE I INTERES: Zašto Rusija nije zabrinuta oko severnokorejskih nuklearnih projektila

Kada je u maju severnokorejski projektil pao blizu ruskog grada Vladivostoka, Bela kuća je izdala saopštenje: "S obzirom da je projektil pao tako blizu ruskoj zemlji - tačnije, bliže Rusiji, nego Japanu - predsednik pretpostavlja da rusija nije zadovoljna"

Objavljeno: 18.07.2017. 15:16h
Foto: Vladimir Putin; Autor: Fonet / AP
Otkad je Severna Koreja 4. jula po prvi put uspešno testirala lansiranje interkontinentalnog balističkog projektila, Trampova administracija pokušava da pridobije pre svega Kinu, ali i Rusiju za rešavanje krize na Korejskom poluostrvu.

Kada je u maju severnokorejski projektil pao blizu ruskog grada Vladivostoka, Bela kuća je izdala saopštenje: "S obzirom da je projektil pao tako blizu ruskoj zemlji - tačnije, bliže Rusiji, nego Japanu - predsednik pretpostavlja da rusija nije zadovoljna".U stvari, Moskva uopšte nije zabrinuta oko severnokorejskih projektila, iako bi preferirala denuklearizovano poluostrvo. Rusija veruje da su pregovori s Pjongjangom, koji bi garantovali opstanak režima Kim Džong Una jedino rešenje za krizu. Moskva podržava ograničenja severnokorejskog nuklearnog programa, ali je protiv sankcija i promene režima.
 
Prema tim stanovištima, Rusija  i Sjedinjene Države su suprotstavljene, što predstavlja možda ključnu prepreku međunarodnim naporima rešavanja krize.

Jedan od glavnih motiva ruske politike prema Severnoj Koreji je, očekivano, interes. U isto vreme kada je lansiran projektil koji je pao blizu Vladivostoka, otvorena je i nova linija trajekta koja vodi o Severne Koreje do ruskog lučkog grada. Veliki broj severnokorejskih studenata se obrazuje u rusiji, kao i hiljade fizičkih radnika koji su zaposleni pretežno na Dalekom istoku zemlje. 

Pjongjang; Autor: AP

Osim toga, dve zemlje trguju ugljem i naftom, što je veoma važno za energetski siromašnu Severnu Koreju. Dakle, ukidanje sankcije donelo bi Kremlju dodatnu zaradu od trgovine i monopol na praktično novom tržištu.

S političke strane, ruski predsednik Vladimir Putin svakako posmatra dinastiju Kim kao čudnu, ali s druge strane i racionalnu. Pjongjang je svestan da bi lansiranje nuklearnog projektila na bilo koju drugu zemlju izazvalo momentalni protivudar SAD koji bi uništio i režim i zemlju. Iz ruske perspektive, hladnoratovska logika nuklearnog odvraćanja funkcioniše sasvim dobro za SAD i Severnu Koreju.

Severnokorejsko test lansiranje interkontinentalnog balističkog projektila; Autor: AP

Takav "strateški balans" odgovara i Moskvi i Pekingu, koji ne žele da vide kraj režima i ujedinjenu Koreju naklonjenu Sjedinjenim Državama i NATO. Upravo razmeštanje protivraketnog sistema THAAD u Južnoj Koreji predstavlja jedan od glavnih uzročnika kako krize izmešu Pjongjanga i Seula, tako i jednu od glavnih tačaka neslaganja Vašingtona s jedne, i Moskve i Pekinga s druge strane.
 
(Foreign Policy)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Vladimir Putin; Autor: Fonet / APSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Vladimir Putin; Autor: Fonet / APMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Vladimir Putin; Autor: Fonet / APSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Vladimir Putin; Autor: Fonet / APSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS