Svet

RAT U KOJEM PRAVILA NE VAŽE: Kako je borba protiv Islamske države za Iračane postala osvetnički rat

Četiri oficira iračkih snaga otvoreno su priznala da njihovi vojnici ubijaju uhvaćene i nenaoružane pripadnike Islamske države, jer smatraju da borba protiv terorista treba da bude izuzeta od pravila ratovanja

Objavljeno: 19.07.2017. 11:52h
Foto: Zarobljeni teroristi Islamske države u Iraku; Autor: Reuters
Rat protiv Islamske države je za mnoge Iračane postao lična borba koja ima osvetnički karakter, što pokazuju brojna ubistva zarobljenih osumnjičenih ekstremista, bez dokaza i suđenja.

Četiri oficira iz različitih jedinica iračke vojske i bezbednosnih snaga, u razgovoru za Asošiejtid pres su otvoreno priznala da njihovi vojnici ubijaju uhvaćene i nenaoružane ljude za koje se sumnja da su pripadnici Islamske države.Braneći takvu praksu iako znaju da je protivna međunarodnom pravu, oficiri, koji nisu želeli da budu imenovani, rekli su da smatraju da borba protiv Islamske države treba da bude izuzeta od tih pravila ratovanja zbog okrutnosti vladavine ekstremista u Iraku.
 
Za jednog od njih, poručnika iz malog sela kod Mosula, borba protiv islamskih ekstremista bila je sporo, metodično traženje osvete za smrt svog oca. Poručnik je, tragajući za dvojicom pripadnika Islamske države za koje veruje da su mu ubili oca, tokom tri godine ispitao i ubio više od 40 ekstremista.

Ako uhvati ubice svog oca, poručnik obećava da će im dati "sporu smrt" i obesiti njihova tela u rodnom selu pošto ih natera da mu kažu gde je sahranjen njegov otac. Takva vrsta žeđi za osvetom ima za posledicu sve više vansudskih ubistava osumnjičenih pripadnika Islamske države koja čine irački vojnici u Mosulu i njegovoj okolini, posle nedavnih pobeda u borbi za taj grad.

Na video snimcima koji su se pojavili prošle sedmice vidi se kako vojnici bacaju islamske ekstremiste sa visokog zida porede reke Tigar, a zatim pucaju u njihova tela.

Iračke snage hapse pripadnika Islamske države; Autor: Reuters

Kada su ekstremisti 2014. godine zauzeli Mosul i velike delova severnog i zapadnog Iraka, žrtve njihovih brutalnih zločina najviše su bili pripadnici vojske i bezbednosnih snaga i njihove porodice. Veruje se da je u Mosulu ubijeno stotine policajaca i vojnika.

Ekstremisti su blizu Tikrita ubili oko 1.700 zarobljenih vojnika i sahranili ih u masovnoj grobnici.

Prvi izveštaji o ubistvima iz osvete pojavili su se nekoliko sedmica od početka operacije za oslobođenje Mosula prošle godine, ali vlasti i grupe za ljudska prava nemaju precizne podatke o broju takvih ubistava.

Grupa Hjuman rajts voč (HRV) saopštila je u junu da je najmanje 26 tela, vezanih ruku i s povezima preko očiju, nađeno na đubrištima u područjima oko Mosula koja su pod kontrolom vojske.

Iračke snage hapse pripadnika Islamske države u Mosulu; Autor: Reuters

Istraživač HRV u Iraku Belkis Vil izjavila je da, uprkos obećanjima vojske da neće tolerisati takvu praksu, do sada nijedan vojnik niti komandant nije odgovarao ni za jedno ubistvo.

Portparol Ministarstva odbrane izjavio je da vlasti nisu zabeležile nijedan slučaj ubistva iz osvete i da je situacija pod kontrolom.

Vojnici imaju naređenja da predaju zarobljene ekstremiste kako bi bili saslušani i poslati na suđenje.

Međutim, prema rečima neimenovanog oficira, u centrima za proveru na području Mosula vojnici redovno ubijaju osumnjičene ekstremiste kada grupa civila kaže da je pripadnik Islamske države.

"Kada se suočite s čovekom koji je ubio tvoje prijatelje, tvoju porodicu, da, čovek ponekad postane surov. Ali za nas, to je lično", rekao je oficir.
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Zarobljeni teroristi Islamske države u Iraku; Autor: ReutersSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Zarobljeni teroristi Islamske države u Iraku; Autor: ReutersSrbija

TAČI TVRDI: Kosovo je faktor mira i stabilnosti u regionu

Zarobljeni teroristi Islamske države u Iraku; Autor: ReutersSvet

TERORISTIČKI NAPAD U KABULU: Ubijeni svi napadači, Islamska država preuzela odgovornost (FOTO)

Zarobljeni teroristi Islamske države u Iraku; Autor: ReutersSvet

ZACEMENTIRALI PRISUSTVO NA MEDITERANU: Rusija ostaje u sirijskoj vojnoj bazi još najmanje 49 godina

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS