Svet

GRCI BESNI ZBOG DIVLJANJA TURISTA: Zakintos omiljena destinacija za onsvešćivanje od alkohola i tuča (FOTO, VIDEO)

Mladi turisti, čak i maloletni, avionima u Grčku stižu već pijani, "spremni na najekstremnije, da metaforično probiju sve granice, a da bukvalno razbiju sve"

Objavljeno: 19.07.2017. 15:32h
Foto: Žurka na Zakintosu; Izvor: Youtube Printscreen / Sizzle Club Zante
"Na Zakintosu nema gaćica" - piše na tetovaži jedne devojčice, visoko na butini, čiju fotografiju prenosi grčki sajt "patratora.gr", uz opširan tekst i niz slika mladih koji u besvesnom stanju leže po podu bolnice gde su zbog trovanja alkoholom ili u grupama, po sobama za iznajmljivanje, terasama, ulici.

U tekstu prenetom iz atinskog lista Proto tema navodi se da obilje turističkih agencija i organizacija na internetu nudi "ispunjavanje snova mladih" o "neprekidnom bunilu uz jeftin alkohol i neobuzdanu zabavu" za oko 500 evra za sedam noći i naglašava da "niko i ne haje za posledice".Uz to, u Grčkoj su "za letovanje momaka", kako se to u ponudi stručno zove (lads holidays), cene niže nego drugde, pre svega nego na Ibici i Majorki, a na Zakintosu su još niže nego drugde u Grčkoj.
 
Policijska stanica u Lagani je ukinuta, nema nikakve prevencije kriminala i, kao i u drugim sličnim mestima, "postoji opšti osećaj nekažnjivosti, tolerisanja svega i svačega, nepostojanja propisa", dok "ključeve noćne zabave na Zakintosu drži kriminalno podzemlje", piše u članku.

U tekstu se dodaje da se u Lagani, kao i u Kavosu, u Falirakiju, u Malji, na Kosu, tuče i prebijanja događaju svake večeri, kao i ubadanje noževima. Svake noći po neko leži na ulici ispred nekog bara, a kola hitne pomoći neprestano dolaze i odlaze.

Jedna od vrsta zabave u Lagani je udisanje "gasa za smejanje" iz luft-balona, zbog čega je istog dana kada je u tom mestu na smrt pretučen mladi Amerikanac, jedna 18-godišnja Britanka dospela u bolnicu gde se još bore za njen život pošto je u balonu bila otrovna mešavina gasova.Druga devojka se prošle godine u Lagani u baru otrovala pićem kućne izrade, oslepela i izgubila funkciju bubrega.

List dodaje da je jednog 23-godišnjeg Britanca, takođe 2016, na Zakintosu, na plaži "do smrti kamenovao jedan srpski izbacivač". "Njegovo telo je izvučeno iz mora gde je pokušao da se spase plivajući, ali mu je Srbin kamenom bačenim sa obale zadao smrtonosni udarac".

Nedavno je, navodi se u grčkom članku, britanska štampa detaljno opisala kako se jedan 17-godišnjak davio ispovraćanim sadržajem svog želuca dok su ga na kolovozu šutirali izbacivači iz jednog bara u Lagani, a policija nije reagovala.

Skakač s padobranom na Zakintosu; Autor: Profimedia

Onevešćivanje od pića, tuča, "prljave fotografije... predstavljaju junaštvo u kulturi 'letovanja za momke' ", čime se sami diče na "društvenim medijima".

Mladi turisti, čak i maloletni, avionima u Grčku stižu već pijani, "spremni na najekstremnije, da metaforično probiju sve granice, a da bukvalno razbiju sve", navodi list.

Stanovnici mesta Kavos na Krfu su pokušali da privuku pažnju vlasti zvanično objavljujući foto-dokaze divljanja svojih mladih stranih gostiju. Ali, dobili su sasvim suprotno: komentari ispod tih fotografija na "društvenim mrežama" su bili slavljenički, pohvalni, uz foto-dokaze da je niz drugih, mladih, ponovo i ponovo radio upravo to što je na fotografijama bilo kao osuda, dok je Kavos sasvim potonuo u to što je hteo da spreči, piše u članku.Pored turističkih agencija "za mlade" i onih koji ne pitajući iznajmljuju oskudno opremljene sobe, i pored podzemlja koje upravlja noćnim biznisom opijanja, "letovanja za momke" su, piše list, "zlatna koka" za privatni sektor zdravstva jer su kola hitne pomoći koja svaki čas dolaze u "Bulevar greha" u Lagani - većinom privatna.

Za list Proto tema jedan zvaničnik opštinske zdravstvene službe je rekao da se "oni koji imaju privatne ordinacije u Lagani bogate jer svi kojima je potrebna pomoć i ne mogu stići do Bolnice Zakintosa, a i da mogu, ne znamo šta bismo s njima jer nemamo dovoljno osoblja, a svake noći hitna medicinska pomoć je nužna za bar 20-30 ljudi".

To su obično lica u teškom, po život opasnom stanju pijanstva, s povredama glave i mozga najčešće od udaraca staklenom bocom, s drugim teškim povredama koje im nanose "izbacivači". Tek najteži od tih teških slučajeva stižu do ostrvske bolnice, a o ostalima se staraju privatni lekari koji to i naplaćuju.

Zakintosu; Autor: Profimedia

Isti sagovornik grčkog lista, opštinski zvaničnik, kaže da je na porast broja povreda i slučajeva kriminala nesumnjivo uticalo ukidanje policijske stanice u Lagani, "ali i to što su 'izbacivači' u barovima sada većinom osobe s Balkana - Srbi, Bugari, Rumuni, koji lakše pribegavaju nasilju od prethodnih, Grka".

U tome, posebno u Lagani, piše u grčkom članku, uticaja ima i to što "balkanski izbacivači.., među kojima je mnogo Srba, ionako gaje duboku mržnju prema Britancima i Amerikancima, još iz godina rata u Jugoslaviji", navodi se u tekstu.

Već je, piše u tekstu lista "Proto tema", "specifična podela nastupila u Lagani: barovi su podeljeni na prijateljske prema Srbima jer ih je sve više među turistima, i na druge koji su prijateljski raspoloženi prema anglofonima".Da nešto duboko nije u redu, piše atinski list, ukazuje to što se zamenik ministra zdravstva Pavlos Polakis, inače hirurg, "upinjao da dokaže" da je "sve u redu" s bolnicom na Zakintosu, iako joj nedostaje i osoblja, i opreme i sanitetskog materijala, dok je ministar pravosuđa Grčke, Stavros Kodonis baš sa Zakintosa.

Međutim, ministar pavosuđa ništa ne čini da se "prevaziđe stanje bezakonja koje je dostiglo tragične razmere" i da više "red ne zavode 'gorile' koje odmah, bez ikakog upozorenja, udaraju gde je najmekše, u stomak", piše u članku atinskog lista "Proto tema".
   
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Žurka na Zakintosu; Izvor: Youtube Printscreen / Sizzle Club ZanteMagazin

NEWSWEEK PUTOVANJE Kako najbolje provesti vikend u Atini: Grad u kom se sudaraju antika, Istok i postmodernizam (FOTO)

Žurka na Zakintosu; Izvor: Youtube Printscreen / Sizzle Club ZanteMagazin

NEWSWEEK S VUKAŠINOM VOLFOM MINIĆEM: Šibicari iz visokog društva

Žurka na Zakintosu; Izvor: Youtube Printscreen / Sizzle Club ZanteMagazin

NEWSWEEK VREMEPLOV: O čemu razmišlja novosadska mladež

Žurka na Zakintosu; Izvor: Youtube Printscreen / Sizzle Club ZanteSvet

ODLOŽEN ZAVRŠETAK IZGRADNJE JEDINE DŽAMIJE U ATINI: Muslimani i dalje primorani na molitvu u improvizovanim prostorijama (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS