Svet

VETERAN DIPLOMATIJE, ALI...: Ko je Trampov novi čovek u Moskvi i da li je dorastao zadatku (FOTO)

Iako je diplomatski veteran, koji je služio u administracijama pet američkih predsednika, Hantsmen ima ograničeno iskustvo kada je reč o Rusiji

Objavljeno: 20.07.2017. 13:15h
Foto: Džon Hantsmen; Autor: Reuters
Milijarder, bivši guverner i diplomata u pet američkih administracija, kritičar i aktuelnog predsednika Sjedinjenih Država koji ga je predložio, ali i Rusije, u kojoj pak ima različite poslovne interese, kandidat je za vruću diplomatsku stolicu u Moskvi.

Džon Hantsmen, bivši guverner savezne države Juta, kojeg je predsednik Donald Tramp nominovao za sledećeg ambasadora u Rusiji, proveriće svoje diplomatsko iskustvo i poslovnu sposobnost ako bude predstavljao interese SAD u Moskvi.Njegova nova dužnost, koja tek mora da bude odobrena u Senatu, predstavlja poseban izazov zbog brojnih istraga koje se vode u Sjedinjenim Državama oko optužbi da se Kremlj mešao u američke predsedničke izbore 2016., na kojima je Tramp došao na vlast. Rusija kontinuirano demantuje te tvrdnje.

Diplomatski veteran, koji je služio u administracijama pet američkih predsednika i koji je bio jedan od kandidata za republiknsku predsedničku nominaciju 2012., Hantsmen ima ograničeno iskustvo kada je reč o Rusiji.
 
Kao izaslanik bivšeg američkog predsednika Baraka Obame u Kini, on je pomogao održavanju odnosa Vašingtona i Pekinga koji uvek predstavljaju izazov. Ovaj 57-godišnji milijarder, takođe je bio i ambasador u Singapuru u administraciji predsednika Džordža Buša starijeg.

Hantsmen se već mesecima navodi kao Trampov izbor za poziciju u Moskvi, iako je u prošlosti bio kritičan prema svom budućem pretpostavljenom.

Tokom predsedničke kampanje 2016., budući Trampov ambasador je pozvao datašnjeg predsedničkog kandidata da se povuče iz trke, nakon što je u gotovo u finišu predsedničke kampanje prikazan sad već čuveni snimak Trampa, u tom trenutku zvaničnog republikanskog kandidata, u kojem podstrekuje na "pipkanje" žena.

Džejms Kolins, koji je tokom administracije predsednika Bila Klintona bio ambasador u Moskvi, od 1997. do 2001., govorio je o Hantsmenu kao kandidatu, nakon što se već u martu u američkim medijima pojavila informacija o njegovoj mogućoj kandidaturi.

“Gospodin Hantsmen će biti viđen kao veoma dobro profesionalno rešenje, nekoga ko je politički relevantan,” rekao je Kolins.

“Mislim da će to biti protumačeno kao signal da će Tramp odabrati nekoga sa političkim iskustvom”, procenio je ovaj diplomata.

Vladimir Putin i Donald Tramp; Autor: Reuters

Ako bude izbran, Hantsmen odlazi u Moskvu usred veoma problematičnih odnosa između dve supersile.

Tramp se zalaže za popravljanje odnosa sa Rusijom koji su veoma nategnuti poslednjih godina zbog sukoba u Ukrajini i Siriji.

Američki predsednik se susreo dva puta sa svojim ruskim kolegom, Vladimirom Putinom, na summitu Grupe 20 (G20) najrazvijenijih država u Hamburgu 7. jula, kada su se rukovali i razmenili kurtoazne pozdrave ispred kamera, dok su pokušavali da odaju utisak atmosfere srdačnosti.

Međutim, iza tih osmeha dvostranački pritisak u SAD protiv takvog pristupa nastavlja da raste, kako su otkriveni kontakti između Trampovog izbornog tima i ruskih zvaničnika uoči izbora, izazvali politički bes u Vašingtonu, koji se kao tamni oblak natkrio nad Hantsmenovim dolaskom u Moskvu.

Prethodni američki ambasadori u Moskvi imali su prilično teško iskustvo za vreme svojih mandata u Rusiji.

Džon Teft; Autor: AP

Odlazeći ambasador, Džon Teft je karijerni diplomata, koji se suočavo sa optužbama, uključujući i nekima koje su dokazano bile lažne - za podsticanje nereda u Rusiji, što su plasirali lojalista Kremlja.

Teftov prethodnik, Majkl Mekfaul je bio suočen sa otvorenim neprijateljstvom od samog početka mandata u Rusiji.

Već drugog dana na dužnosti ambasadora 2012., jedna novinarka na NTV (ruska TV stanica pod kontrolom države, a u vlasništvu gasnog giganata Gazproma) u živom televizijskom programu Mekfaula je optužila da je poslat da podigne revoluciju.

Kada su izveštaji o Hantsmenovoj mogućoj nominaciji objavljeni u martu, Kremlj je reagovao sa oprezom.

“Mi ćemo pozdraviti bilo kojeg šefa američke ambasade u Rusiji koji će biti snažan zagovornik ideja o razvoju dijaloga između dve zemlje” rekao je portparol predsednika Rusije, Dmitrij Peskov u saopštenju.

Dmitrij Peskov i Vladimir Putin; Autor: Profimedia

POTEMKINOVA POLITIKA

Džon Hantsmen, koji je oženjen i ima sedmoro dece, uključujući i dvoje usvojenih, dolazi iz bogate porodice iz američke države Juta, koja je svoje bogatstvo stekla na hemijskoj proizvodnji.

Njegova porodična kompanija ima značajne posede u Rusiji, uglavnom fabrike koje proizvode poliretanske hemikalije koje se koriste u svemu, od pene za dušeke, uloške za cipele, sastave koji se koriste sa podove i druge potrebe, kako za domaćinstvo tako i u industriji.

Hantsmen takođe sedi u odboru direktora američkog proizvođača automobila Ford-a, koji ima brojne fabrike u Rusiji, kao i teške opreme Ketepilar koja ima ogromnu elektranu u regionu Lenjingrada izvan Sankt Peterburga.

U prošlosti, prema izveštajima medija, Hantsmen se u odnosu na svoje dužnosti, izuzimao iz svakog relevantnog holdinga da bi ispunio etičke zahtjeve federalnih zvaničnika.

Hantsmen je vernik Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana, nezvanično poznate kao Mormoni. Crkva je jedna od sedam religijskih zajednica koje su u Rusiji predmet rastućeg pritiska vlasti.Hantsmen je takođe na poziciji predsednika Atlantskog veća, uticajne vašingtonske nevladine organizacije koja je često zauzimala oštre političke stavove prema Rusiji, ali mesecima uoči nominacije, on se suzdražavao od iznošenja takvih gledišta prema Moskvi.

Ipak ponešto od Hantsmenovih stavova prema Rusiji, može se videti sa veb sajta koji je otvorio 2012., kada je aktivno razmišljao o predsedničkoj trci - kao protivkandidat Obami koji je tada bio na reizboru za drugi mandat.

Hantsmen je tada uzeo za metu Obamino “resetovanje” odnosa sa Rusijom, politiku čiji je cilj bilo popravljanje odnosa SAD-Rusija, koji su bili zategnuti zbog kratkog rata Moskve sa Gruzijom 2008.

“To je Potemkinova politika” naveo je tada u saopštenju.

"Raditi sa Rusijom da bi se postigla bolja saradnja je potrebno, ali mi ne smemo od tih odnosa praviti ogledalo ‘potemkinovog sela’ u kojem se pretvaramo da je Kremlj više partner nego što jeste, više demokratičan nego što jeste, da više poštuje ljudska prava nego što ih poštuje, i da je manja pretnja svojim susedima nego što jeste”.

Ova izjava se više na nalazi na web sajtu Hantsmena, ali se do nje može doći pretargom interneta.
 
(Radio Slobodna Evropa)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Džon Hantsmen; Autor: ReutersSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Džon Hantsmen; Autor: ReutersRegion

PRVA POSETA REGIONU: Majk Pens u Crnoj Gori

Džon Hantsmen; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Džon Hantsmen; Autor: ReutersSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS