Svet

​TRAMP JE BIO U PRAVU: Evo zašto je NATO stvarno postao suvišan

Ukoliko želi da se uspešno bori u budućim ratovima, Alijansa će morati mnogo više da troši, ali ne na tenkove i avione

Objavljeno: 21.07.2017. 11:48h
Foto: Donald Tramp i Jens Stoltenberg; Autor: EPA
Jedna od stavki oko koje se najviše debatovalo u NATO jeste obaveza zemalja članica da troše 2 odsto BDP na odbranu. Ova mera, iako kritikovana, uvedena je radi definisanja adekvatne vojne potrošnje, u vremenu kada na demokratskim izborima najviše glasova donose poreske olakšice i socijalni programi, a ne tenkovi i vojne penzije.Obavezna propisana potrošnja na odbranu je alatka čiji je cilj da osnaži NATO kapacitete. Međutim, svaka alatka u nekom trenutku zastari, a u ovom trenutku "pravilo o 2 odsto BDP" je najbolji primer.
 
Danas, "rat" mnogo više čine hakovanje, subverzija, špijunaža i lažne vesti, nego konvencionalne vojne snage. Ono što je Zapadu zbog toga mnogo više potrebno nego NATO, jeste adekvatna potrošnja na "hibridnu odbranu": policiju, kontraobaveštajne službe i slično.

Sve to ne zvuči kao nešto što bi trebalo da bude posao NATO, koji je vojni savez, a ne organizacija koja treba da se bavi praćenjem prljavih para i agenata.

S obzirom da nato sada uviđa ozbiljnost sajber pretnji, i posmatra ih kao potencijalni osnov za aktiviranje Člana 5 kolektivne odbrane, slaba nacionalna sajber odbrana sama po sebi može predstavljati potencijalni poziv za izazivanje znatno većeg konflikta.

Donald Tramp i Jens Stoltenberg; Autor: Fonet/AP

Zbog toga je za NATO nakon pristupanja Podgorice u savez bilo jako važno da odbrani Crnu Goru od mnogobrojnih sajber napada i navodnog pokušaja puča u organizaciji ruskih i srpskih državljana. Da je puč uspeo, Crna Gora bi ušla u političku krizu koja bi za NATO značila da je svetu poslat signal: "Ako se igrate s Mosvom i verujete Zapadu, nećete dobro proći".

Politički rad koji se vodi na tlu Evrope, naročito na njenom istoku, najbolji je pokazatelj koliko je potreban određeni minimalni stadard u izdvajanjima na hibridnu odbranu.
 
(Foreign Policy)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Donald Tramp i Jens Stoltenberg; Autor: EPASvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Donald Tramp i Jens Stoltenberg; Autor: EPAMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Donald Tramp i Jens Stoltenberg; Autor: EPAMagazin

​NEWSWEEK PREDSTAVLJA Nebojša Ðukelić, jedan jedini Princ televizije

Donald Tramp i Jens Stoltenberg; Autor: EPAMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS