Svet

ORBAN ZAOŠTRIO RETORIKU: Evropska unija i Soroš žele "novu, mešanu i islamizovanu" Evropu

"Mađarska će ostati mesto gde će hrišćani iz Zapadne Evrope uvek moći da nađu sigurnost", rekao je mađarski premijer

Objavljeno: 22.07.2017. 15:39h
Foto: Džordž Soroš i Viktor Orban; Autor: EPA
Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da Evropska unija i američki milijarder Džordž Soroš žele "novu, mešanu i islamizovanu" Evropu.

Orban je u govoru na festivalu u Rumuniji rekao da mađarske ograde na granicama, koje podržavaju centralnoevropske zemlje, sprečavaju "Soroševe napore" da pojača dolazak muslimana u Evropu.On je naveo da se Mađarska protivi dolasku migranata koji bi mogli da promene kulturni identitet zemlje.

"Mađarska će ostati mesto gde će hrišćani iz Zapadne Evrope uvek moći da nađu sigurnost", rekao je mađarski premijer.

Orban je ocenio da je niska stopa nataliteta učinila je Mađarsku "ugroženom vrstom", navodeći da vlasti u Budimpešti preduzimaju korake za povećanje prirodnog priraštaja.
 
Mađarska neće dozvoliti inkvizitorsku kampanju protiv Poljske

Orban je kazao da Mađarska neće dozvoliti da Evropskoj uniji uspe inkvizitorska kampanja protiv Poljske jer će Mađarska iskoristiti sve zakonske mogućnosti da iskaže solidarnost sa Poljskom.

"Mađarska se, naravno, rukovodi vlastitim interesima i uzimajući u obzir svoje nacionalne interese, evropske vrednosti i poljsko-mađarsko prijateljstvo, moramo jasno da kažemo da nikada neće uspeti inkvizitorska kampanja protiv Poljske jer će Mađarska svaku zakonsku mogućnost u Uniji iskoristiti da iskaže solidarnost sa Poljskom", kazao je Orban u letnjoj školi za mađarsku omladinu u Rumuniji, javljaju poljski mediji.

Reuters, Eva Kopač, Robert Fico, Viktor Orban i Bohuslav Sobotka (Višegradska grupa)

Orban je optužio briselske činovnike i evropske elite da su se zaverile protiv svojih naroda.

"Kao što to obično biva, kada se vođe, velika politička elita okreću protiv vlastitog naroda potrebni su inkvizitori koji počinju proces protiv onog ko izražava glas naroda. Sada se glavni inkvizitor zove Timermans", rekao je Orban.

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans zatražio je ove sedmice od poljskih vlasti da ne sprovode po hitnom postupku kontroveznu reformu pravosudja u koji se upustila u poslednjih 10 dana poljska vladajuća stranka Pravo i Pravda, da odustanu od  kontrole političara nad sudovima, jer to sabotira njihovu nezavisnost i da kompromisna rešenja koja neće ugrožavati temelje pravne države nađu u širokoj javnoj debati.

Timermans je kazao da će naredne sedmice, ako reforma bude usvojena, što su u poslednja dva dana učnili i Sejm i Senat poljskog parlamenta a zakoni čekaju na potpis šefa države, EU tužiti Poljsku Sudu EU u Luksemburgu za kršenje evropske legislative a da je EK čak blizu toga da protiv Poljske primeni zloglasni član 7. osnovnog evropskog sporazuma po kome zemlja koja sistematski ugrožava i odstupa od glavnih vrednosti demokratije i temelja EU može da ostane i bez prava glasa u Uniji.

Reuters, Viktor Orban

Zbog reforme pravosuđa u tri zakona na ulice od utorka izlaze svake večeri desetine hiljada Poljaka da ispred sudova  u preko 80 gradova sa zapaljenim svećama u rukama zahtevaju povlačenje reforme a od predsednika Andžeja Dude veto sva tri zakona, što prema poslednjoj anketi zahteva 55 odsto Poljaka.

U Varšavi, dok je o poslednjem iz seta zakona kojim bi se raspustio Vrhovni sud i reorganizovao uz velike pravomoći ministra pravde raspravljao parlament, demonstranti su opsedali i zgradu Sejma i Senata.

Reformu pravosuđa kao pokušaj da se sudije podvrgnu političkoj kontroli kritikovala je EU, Savet Evrope ali za vladu premijerke Beate Šidlo neočekivano i SAD, odnosno Stejt department a suzdržanu zabrinutost izražavaju i najbliži saveznici Poljske u Višegradskoj grupi, izuzev Mađarske.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je zatečno kritikom od strane SAD i Stejt deprtmenta zato što legislativni proces još nije završen i upozorilo da Poljska nikada ne bi sebi dozvolila to da se meša u unutrašnje poslove druge zemlje i donošenja zakona u njoj dok oni nisu stupili na snagu.

AP, Predsednik Poljske Andžej Duda

"Zakoni iz reforme pravosuđa neće osporavati nezavisnost sudova i sudija. Ona ima jedino za cilj da vrati sudovima poštovanje građana. Reforma je u duhu sudskim sistema mnogih zemalja", saopštilo je Ministarstvo na svom sajtu.

Očekuje se da predsednik Poljske Andžej Duda neće ispuniti zahteve demonstranata, opozicije i međunarodnih institucija i bliskih saveznika da stavi veto na sva tri zakona, međutim Dudin portparol izjavio je danas da je predsednik primetio da u poslednjem Zakonu o Vrhovnom sudu ima paragrafa koji isključuju jedan drugog i da to znači da usvajanje zakona nije prošlo bez pravnih mana.

Demonstracije i lanci svetla oko sudova širom Poljske sa zahtevom predsedniku "Tri puta veto" zakazane su i za večeras u Varšavi i gradovima širom Poljske. 
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Džordž Soroš i Viktor Orban; Autor: EPASrbija

ŠIKANIRANJE ALEKSANDRA RODIĆA PO NALOGU NEBOJŠE STEFANOVIĆA: Ne prestaje progon predsednika Adrija medije!

Džordž Soroš i Viktor Orban; Autor: EPASvet

​NEMAČKA OSUDILA SANKCIJE RUSIJI: Moguć trgovinski rat između SAD i Evropske unije

Džordž Soroš i Viktor Orban; Autor: EPASvet

SLAVLJE U BELOJ KUĆI: Kongres SAD odobrio novac za izgradnju zida na granici s Meksikom

Džordž Soroš i Viktor Orban; Autor: EPASvet

KAČINJSKI: Ja sam tako prijatan diktator da na demonstrante šaljem svog mačka (VIDEO)

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS