Svet

PALESTINSKI UBICA TROJE IZRAELACA: Umreću za Al-Aksu!

Ubistvo se dogodilo nakon što su tri Palestinca poginula u sukobima s izraelskim bezbednosnim snagama u istočnom Jerusalimu posle tradicionalnih molitvi muslimana petkom u podne

Objavljeno: 22.07.2017. 15:42h
Foto: Reuters, Al Aksa džamija, Ilustracija
Palestinski napadač koji je kasno sinoć ubio troje Izraelca u jevrejskom naselju Halamiš na okupiranoj Zapadnoj obali napisao je na svom Fejbuk nalogu sat i po pre napada da  će "umreti za Al Aksu".

Islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze izrazio je podršku za to ubistvo."Nastavićemo da se borimo protiv okupacije na svim tačkama napetosti za podršku Al-Aksi", rekao je portparol Hamasa Husam Badran, prenose danas izraelski mediji.
 
Ubistvo se dogodilo nakon što su tri Palestinca poginula u sukobima s izraelskim bezbednosnim snagama u istočnom Jerusalimu posle tradicionalnih molitvi muslimana petkom u podne.

Izraelska vojska je rekla da je oko 3.000 Palestinaca učestvovalo u neredima širom Zapadne obale i u istočnom Jerusalimu, a sukoba je bilo i na jugu pojasa Gaze u znak protesta što je Izrael postavio detektore za metal na ulazu ne jerusalimsko svetilište.

Napadač je u satima koji su prethodili napadu u jevrejskom naselju objavio na Fejsbuku da piše svoj testament, da je mlad da nema ni 20 godina, ali ima mnogo snova i težnji.

"Ali kakav je ovo život u kome oni ubijaju naše žene i naše mlade bez opravdanja. Oni skrnave džamiju Al-Aksa a mi spavamo. Sramota je da sedimo skrštenih ruku", dodaje se u poruci i pozivaju oni koji imaju oružje, ali ga nose samo na svadbama i proslavama da proglase rat za boga sada kada je Aksa zatvorena.

Napadač  Omar al-Abed napisao je takođe da ima samo naoštren nož i da odgovara na poziv Al Akse.

Pixabay, Al Aksa (Izrael)

Izraelske bezbednosne snage su rekle da se on identifikuje sa Hamasom, ali sebe ne smatra aktivnim članom organizacije.

Palestinski predsednik Mahmud Abas naredio je u međuvremenu da se suspenduju svi zvanični kontakti s Izraelom dok ne ukloni detektore.

Otac palestinskog napadača rekao je da mu je sin bio uznemiren zbog ubijanja Palestinaca i da je želeo da zaštiti čast mesta svetog i za muslimane koji ga zovu Haram al Šarif ( Uzvišeno utočište) i za Jevreje koji ga zovu Brdo hrama.

"Čast muslimana je samo Haram. Ako ga nema, nema muslimanske časti. To je bio motiv mog sina", rekao Muhamed al-Abed, prenosi agencija Asošiejted pres.

Napadača je nakon napada  ranio mecima sused napadnute porodice  i potom je prenet je u izraelsku bolnicu.
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Reuters, Al Aksa džamija, IlustracijaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Reuters, Al Aksa džamija, IlustracijaSvet

ODLOŽEN ZAVRŠETAK IZGRADNJE JEDINE DŽAMIJE U ATINI: Muslimani i dalje primorani na molitvu u improvizovanim prostorijama (FOTO)

Reuters, Al Aksa džamija, IlustracijaSvet

BORBA ZA BRDO HRAMA: Izrael uklonio sve nove mere bezbednosti na ulazu u Al Aksu

Reuters, Al Aksa džamija, IlustracijaSvet

KINA UPOZORILA INDIJU: Ne izazivajte sreću, povucite vojsku sa kineske teritorije!

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS