Svet

IRAN ODBIO DA OSLOBODI AMERIČKE DRŽAVLJANE: Nikakve pretnje SAD neamju efekta

Iran je odbio da oslobodi američke državljane, navodeći da nema kontrolu nad pravosuđem.

Objavljeno: 23.07.2017. 06:00h
Foto: AP, Ilustracija: Teheran
Vlada Irana odbacila je u subotu zahtev SAD da oslobodi američke državljane, navodeći da nema kontrolu nad pravosuđem i da nikakve pretnje SAD "nemaju efekat na odlučnost pravosuđa" u Iranu.

"Sudstvo, sudovi i sudije Irana u potpunosti su nezavisni, kao i u svakoj drugoj državi. Nikakve intervencije ili preteće izjave koje američki zvaničnici i institucije upućuju nemaju nikakav efekat na volju i odlučnost pravosudnog sistema u državi da kazni kriminalce i one koji krše zakon ili narušavaju državnu sigurnost", navodi se u saopćenju portparola Ministarstva spoljnih poslova Irana Bahrama Gasemija, prenosi AFP.On je, kako se navodi, to izjavio upitan da prokomentariše spremnost američkog predsednika Donalda Trampa da nametne Iranu nove ozbiljnije sankcije ukoliko ta zemlja ne oslobodi uhapšene američke građane i ne pošalje ih nazad u SAD.
 
Kako navodi agencija, ovo je uslijedilo nakon proglašenja desetogodišnje zatvorske kazne za špijuniranje kinesko-američkom istraživaču sa univerziteta Prinston Sijueu Vangu početkom sedmice.

Kako je Reuters prethodno preneo saopštenje Bele kuće početkom sedmice, Tramp je upozorio Iran da će se suočiti s "novim i ozbiljnim posledicama" ako ne oslobodi i vrati sve neopravdano pritvorene američke državljane.

On je zatražio od Teherana da vrati Roberta Levinsona, bivšog američkog policajca koji je nestao pre više od 10 godina u Iranu, kao i da oslobodi biznismena Siamaka Namazija i njegovog oca Bakira.
 
(Al Jazeera Balkans)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
AP, Ilustracija: TeheranSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

AP, Ilustracija: TeheranMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

AP, Ilustracija: TeheranSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

AP, Ilustracija: TeheranSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS