Svet

KINA UPOZORILA INDIJU: Ne izazivajte sreću, povucite vojsku sa kineske teritorije!

"Rešenost i odlučnost Kine da osigura nacionalnu bezbednost i suverenitet su nepokolebljivi", izjavio je portparol kineskog Ministarstva odbrane

Objavljeno: 24.07.2017. 10:48h
Foto: Si Đinping; Autor: Reuters
Kina je danas upozorila Indiju da "ne izaziva sreću" potcenjivanjem odlučnosti Pekinga da čuva ono što smatra suverenom kineskom teritorijom, čime se nastavljaju tenzije između dva suseda oko sporne teritorije na Himalajima.

Portparol kineskog Ministarstva odbrane Vu Ćijan ponovio je zahtev Kine da Indija povuče vojsku sa visoravni Doklam, na koju pravo polaže i Butan, a gde Kina gradi novi put koji vodi ka indijskoj granici."Rešenost i odlučnost Kine da osigura nacionalnu bezbednost i suverenitet su nepokolebljivi", izjavio je Vu na konferenciji za novinare, povodom predstojeće 90. godišnjice osnivanja Narodnooslobodilačke armije (NOA).
 
"Želim da podsetim Indiju, ne izazivajte sreću i ne držite se fantazija", izjavio je Vu i dodao: "Devedeset godina duga istorija NOA jeje pokazala da su vojna sredstva za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta ojačala i da naša odlučnost nikada nije bila pokolebana. Lakše je zatresti planinu nego NOA".

Indija je ranije pozvala obe strane da povuku snage i pregovaraju o sporu nastalom prošlog meseca kada su kineski timovi počeli da prave put na Doklamu, u najjžnijem delu Tibeta.

Indija je poslala vojsku preko granice, a Kina je uzvratila zatvaranjem planinskog prevoja koji indijski hodočasnici koriste da bi došli do planine Kailaš, hinduističkog i budističkog svetog mesta na Tibetu.

Samit lidera zemalja BRICS; Autor: Reuters

Iako su obe strane pokazale uzdržanost, zaoštrena retorika Pekinga i Nju Delhija izazvala je zabrinutost zbog mogućeg obnavljanja neprijateljstva koja su izazvala krvav granični rat 1962. godine.

Indija i Kina, dve nuklearne sile, dele 3.500 kilmetara dugu granicu, čiji dobar deo je predmet spora. Istovremeno, Kina je jedna od glavnih dobavljača naoružanja za Pakistan koji Indija smatra najvećom bezbednosnom pretnjom.

Očekuje se da će se o krizi razgovarati na samitu grupe BRICS. Tenzije između Indije i Kine delom su izazvane sve otvorenijim nacionalističkim stavovima vlasti u obe zemlje, ali i činjenicom da se Indija oseća ugroženo zbog sve većeg prisustva kineske mornarice u Indijskom okeanu. Takođe, odluka Nju Delhija da ne učestvuje u velikoj kineskoj infrastrukturnoj inicijativi "Jedan pojas, jedan put", poznatoj kao "Novi put svile", razbesnela je Pekeng.

Narendra Modi i Si Đinping; Autor: Reuters

Zbog toga, kineski državni mediji već nedeljama su pripremali teren da indijske akcije na platou Doklam nazuvu "protivzakonitim i opasnim po kinesku nacionalnu bezbednost". 

"Čak i ako se spor reši diplomatskim putem, on je već naneo štetu bilateralnim odnosima. Ovo će imati dugotrajan uticaj na indijsko kineske odnose", napisao je kinesko indijski akademik Long Singčun za "Global Times", nacionalistički tabloid koji vodi vladajuća Komunistička partija Kine.
 
(Newsweek.rs / Agencije)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Si Đinping; Autor: ReutersSrbija

ŠIKANIRANJE ALEKSANDRA RODIĆA PO NALOGU NEBOJŠE STEFANOVIĆA: Ne prestaje progon predsednika Adrija medije!

Si Đinping; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Si Đinping; Autor: ReutersNauka i tehnika

HAKERI UCENJIVAČI NAPALI 2,5 MILIONA LJUDI ZA GODINU DANA: Prvo zaraze kompjuter, pa onda traže pare da ga očiste od virusa

Si Đinping; Autor: ReutersSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS