Svet

​NEOČEKIVANI ZAOKRET U POLJSKOJ: Predsednik stavlja veto na kontroverznu pravosudnu reformu

"Poljskoj je veoma potrebna reforma pravosuđa ali mudra reforma koja će pojačati osećanje da postoji pravda", kazao je danas predsednik Duda

Objavljeno: 24.07.2017. 11:31h
Foto: Protesti protiv pravosudnih reformi u Poljskoj; Autor: Reuters
Predsednik Poljske Andžej Duda neočekivano je danas saopštio da će staviti veto na dva od tri zakona kontroverzne pravosudne reforme zbog koje Poljskoj u Evropskoj uniji prete sankcije, jer promene u pravosuđu jesu potrebne, ali se ne slaže satime da generalni tužilac istovremeno ministar pravde dobije pojačana prava u izboru sudija i rada sudova.

"Poljskoj je veoma potrebna reforma pravosuđa ali mudra reforma koja će pojačati osećanje da postoji pravda", kazao je danas predsednik Duda.On je upozorio da je oko te reforme koju su po hitnom postupku bez javne rasprave, uprkos otporu opozicije i demonstracijama desetina hiljada Poljaka širom zemlje, progurali vladajući konzervativci obavio vrlo široke konsultacije sa nizom stručnjaka i pravnika.
 
"Žalim što mi Zakon o Vrhovnom sudu nije predstavljen u fazi predloga, zato je odluka sledeća: stavljam veto na Zakon o Vrhovnom sudu i istovremeno na Zakon o Nacionalnom sudijskom savetu", kazao je Duda.

Već deveti dan ne jenjavaju burni protesti desetina hiljada Poljaka u preko 80 gradova širom zemlje i ispred poljskih ambasada u 20 gradova Evrope kada svako veče mase izlaze pred sudove sa zapaljenim svecama u rukama da zahtevaju od predsednika Dude da stavi veto na tri zakona pravosudne reforme uz skandiranje "slobodni sudovi", "tri puta veto" i "budi muško, stavi veto".

Andžej Duda; Autor: EPA

Ti zakoni reorganizuju rad opštih sudova, uvode politicka nominovanja u Nacionalni sudijski savet koji su do sada birale same sudije a koji nadzire nezavisnost sudova od politicara i raspuštaju Vrhovni sud da bi nove sudije izabrao ministar pravde.

Veto šefa države znači da će o ta dva ključna zakona koji su izazvali najviše pro- testa morati ponovo da raspravlja parlament i da pokuša kvalifikovanom većinom od tri petine poslanika, koliko vladajuća stranka ne može da okupi, da pokuša da veto nadglasa.
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Protesti protiv pravosudnih reformi u Poljskoj; Autor: ReutersSvet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Protesti protiv pravosudnih reformi u Poljskoj; Autor: ReutersRegion

​HRVATSKA POD OPSADOM TAKSISTA: Širom zemlje masovni protesti protiv Ubera (FOTO)

Protesti protiv pravosudnih reformi u Poljskoj; Autor: ReutersSvet

KAČINJSKI: Ja sam tako prijatan diktator da na demonstrante šaljem svog mačka (VIDEO)

Protesti protiv pravosudnih reformi u Poljskoj; Autor: ReutersSvet

MOGUĆ TRAMPOV VETO NA SANKCIJE RUSIJI: Predsednik SAD želi "još oštrije" mere protiv Moskve

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS