Svet

PRVIH ŠEST MESECI DONALDA TRAMPA: U moru katastrofa, ovo su jedine tri oblasti u kojima je predsednik SAD bio uspešan

Kada pogledamo na koji je način Trampovo vođenje države oblikovalo američku ulogu u svetu, skoro sve što je moglo da krene po zlu, krenulo je

Objavljeno: 24.07.2017. 13:33h
Foto: Donald Tramp; Autor: Reuters
Prošlo je pola godine od kada je Donald Tramp ušao u Belu kuću, a njegov mandat već izgleda kao zahuktali voz kome su otkazale kočnice -  izlgedalo kao da samo čudo može spasiti posadu.

Kada pogledamo na koji je način Trampovo vođenje države oblikovalo američku ulogu u svetu, skoro sve što je moglo da krene po zlu, krenulo je.Pravo pitanje sada jeste, ima li nešto u vozu što još uvek radi dobro? S obzirom na toliko negativnih aspekata Trampovog predsednikovanja, pogled na pozitivne aspekte može biti jedino spasonosno rešenje za SAD.
 
Tri oblasti u kojima je Tramp bio uspešan jasno se ističu. Prvo je liderstvo Ministra odbrane Džejmsa Matisa i performanse američke vojske. Matis je tokom ovih 6 meseci postao prva ličnost kojoj se obraćaju kako republikanci, tako i američki saveznici čije je poverenje u Trampa i smer kojim se SAD kreću poljuljano.

Takođe, Matisovo ministarstvo bilo je uslovno rečeno "najnormalniji" sektor Trampove administracije. On je održao američki posvećenost bezbednosti Evripe i skepticizam povodom saradnje s Rusijo. U ostalim regionima kao što su Azija-Pacifik i Bliski istok, Matis je manje više zadržao pristup Obamine administracije.

Donald Tramp i Džejms Matis; Autor: Reuters

Druga oblast u kojoj se Tramp pokazao dobro jeste međunarodna saradnja u borbi protiv terorizma. Zvaničnici iz anriterorističkog sektora navode kako je saradnja na izuzetno visokom nivou i kako od dolaska nove administracije američke službe sarađuju sa inostranim partnerima deljenjem informacija, koordinisanjem aktivnosti i ometanjem komunikacija terorista.

Dva Trampova zvaničnika koja ne dobijaju toliko medijske pažnje - direktor CIA Majkl Pompeo i Savetnik Bele kuće za otadžbinsku bezbednost Tomas Bosert - dobili su veoma visoke ocene eksperata unutar i izvan vlade za njihov doprinos borbi protiv terorizma.

Treći pozitivan aspekt tiče se Trampove spoljne politike u kojoj, iako mu ne ide najbolje, predsednik SAD pokušava da da prednost demokratiji. Mada mnogi u Americi smatraju da je Reks Tilerson najgori državni sekretar u istorii SAD, sa možda najdisfunkcionalnijim kabinetom, Tilerson nastoji da da diplomatiji šansu.

Vladimir Putin i Donald Tramp; Autor: Fonet/AP

On je postavio dva veoma cenjena specijalna izaslanika za rešavanje dva izuzetno teška pitanja - Džejsona Grinblata za mirovne pregovore Izraela i Palestine i Kurta Vokera za ukrajinsku krizu. Pored toga i sam Tilerson zaslužuje pohvale za način koji doprinosi rešavanju katarske krize.

Iako ova tri pozitivna aspekta nisu naročito mnogo i ne mogu da kompenzuju sve što je loše, oni mogu predsatavljati dobar početak za "novi start" administracije koja ako pod hitno ne popravi svoje performanse, može uvesti SAD u nezapamćenu političku krizu.
 
(Foreign Policy)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Donald Tramp; Autor: ReutersSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Donald Tramp; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Donald Tramp; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Donald Tramp; Autor: ReutersSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS