Svet

TRAMPOV ZET NEGIRAO VEZE S RUSIJOM: Nisam bio u dosluhu ni sa jednom stranom vladom

Muž Trampove ćerke Ivanke naveo je i da tokom prošlogodišnje kampanje za predsedničke izbore nije bio u dosluhu ni sa jednom stranom vladom i negirao je da Rusi finansiraju bilo koji od njegovih privatnih poslova

Objavljeno: 24.07.2017. 14:50h
Foto: Džared Kušner; Autor: Reuters
Zet predsednika SAD i savetnik u Beloj kući Džared Kušner negirao je danas da je izborni štab njegovog tasta Donalda Trampa bio u dosluhu s Rusijom i rekao da "nema šta da krije".

Kušner je u izjavi dostavljenoj Asošiejted presu naveo da je imao samo četiri kontakta s Rusima tokom predsedničke kampanje i perioda između izbora i stupanja Trampa na dužnost i da nijedan od tih kontakata nije bio neprikladan.Kušner je dostavio Asošiejted presu izjavu koju će ove nedelje izneti pred odborima američkog Kongresa koji istražuju rusku umešanost u američke predsedničke izbore 2016. godine i eventualnu povezanost Trampovih saradnika s Rusima.

Trampov zet će danas dati izjavu pred senatskim Odborom za obaveštajna pitanja, a pred Odborom Predstavničkog doma u utorak. Oba panela biće održana iza zatvorenih vrata.
 
Muž Trampove ćerke Ivanke naveo je i da tokom prošlogodišnje kampanje za predsedničke izbore nije bio u dosluhu ni sa jednom stranom vladom i negirao je da Rusi finansiraju bilo koji od njegovih privatnih poslova.

"Nisam bio u dosluhu ni sa jednom stranom vladom, niti znam da je bilo ko drugi iz (Trampovog) izbornog štaba bio", naveo je Kušner.

Trampov zet je u izjavi naveo i da je sastanak Trampovog najstarijeg sina s ruskom advokaticom Natalijom Veselnickajom u junu 2016. godine bio "takvo gubljenje vremena" da je on tražio od svog pomoćnika da ga izvuče sa sastanka.

Tom sastanku u "Tramp kuli" u junu 2016. godine, osim Donalda Trampa mlađeg, Veselnickaje i Kušnera, prisustvovali su i šef Trampove predsedničke kampanje Pol Manafort, zastupnik ruskog trgovca nekretninama Arasa Agalarova i jedan rusko-američki lobista.

Donald Tramp mčađi prihvatio je taj sastanak očekujući da će od Veselnickaje dobiti kompromitujuće informacije o tadašnjoj protivkandidatkinji njegovog oca Hilari Klinton. To se vidi iz niza mejlova koje je Tramp mlađi objavio pre 13 dana, a u kojima je s tabloidnim novinarom Robom Goldstounom dogovarao taj sastanak.

Kušner je u današnjoj izjavi naveo da je te mejlove video tek nedavno, da ga je na taj sastanak pozvao Tramp mlađi, da je stigao kasno i čuo da Veselnickaja govori na temu usvajanja, zbog čega je poslao poruku svom pomoćniku da ga pozove kako bi napustio sastanak.

Džared Kušner i Ivanka Tramp; Autor: EPA

"Ni na jednom delu sastanka kojem sam prisustvovao nije bilo reči ni o čemu u vezi sa kampanjom, i koliko znam, nije bilo nastavka tog sastanka. Ne sećam se koliko je ljudi bilo tamo, ni njihovih imena, i nemam saznanja da su bilo kakva dokumenta ponuđena ili prihvaćena", stoji u Kušnerevoj izjavi.

Kušner je u izjavi negirao i navode da je s doskorašnjim ruskim ambasadorom u SAD Sergejem Kisljakom razmatrao uspostavljanje tajnog kanala komunikacije.

On je rekao da s Kisljakom jeste razgovarao u decembru u "Tramp kuli", ali o politici u Siriji.

Kada ga je Kisljak upitao da li postoji neka bezbedna linija preko koje bi mogao da dostavi informacije u vezi sa Sirijom od, kako je rekao, svojih "generala", Kušner je uzvratio pitanjem da li u ruskoj Ambasadi u SAD postoji neki kanal komunikacije koji bi mogao biti korišćen i ni u jednom trenutku nije predložio uspostavljanje tajnog vida komunikacije, navodi se u izjavi.

Trampov zet i savetnik je rekao i da se na zahtev Kisljaka sastao s ruskim bankarom Sergejem Gorkovom, ali da s njim nije razgovarao ni o kakvim određenim politikama.

Donald Tramp i Džared Kušner; Autor: Reuters

Kušner je izjavio i da je njegov upitnik za bezbednosnu proveru predat prerano, zbog greške njegovog pomoćnika. U toj prvobitnoj verziji bili su izostavljeni svi Kušnerovi kontakti s inostranstvom, a ne samo susreti s Rusima.

On je poslednjih šest meseci sarađivao s Federalnim istražnim biroom (FBI) na dopuni tog upitnika i naveo više od 100 kontakata s ljudima iz više od 20 zemalja, stoji u Kušnerovoj izjavi.

Učesnici sastanka s Veselnickajom juna 2016. godine, Tramp mlađi i Pol Manafort, trebalo je da svedoče ove nedelje pred Odborom za pravna pitanja američkog Senata, ali oni i dalje pregovaraju kako bi svedočili iza zatvorenih vrata, a ne javno.

Predsednik Tramp juče je na Tviteru ponovo branio sebe i kritikovao istrage koje se vode o mogućoj saradnji njegovog izbornog štaba s Rusima.

"Dok se lažni lov na ruske veštice nastavlja, dve grupe se smeju tom izgovoru za poraz na izborima, demokrate i Rusi", naveo je Tramp.

Džared Kušner; Autor: Reiters
 
(Agencije)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Džared Kušner; Autor: ReutersSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Džared Kušner; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Džared Kušner; Autor: ReutersSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Džared Kušner; Autor: ReutersSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS