Svet

​HLADAN TUŠ ZA AMERIKU: Irak potpisao vojni pakt sa Iranom

Dogovor Teherana i Bagdada verovatno će izazvati buru reakcija u Vašingtonu, pre svega u Beloj kući koja postepeno pojačava retoriku protiv Irana

Objavljeno: 25.07.2017. 10:38h
Foto: Parada iranske Revolucionarne garde; Autor: Reuters
Iranski ministar odbrane Hosein Dehgan i njegov irački kolega Erfan Mahmud al Hajali, potpisali su sporazum o odbramnbenoj saradnji na sastanku u Teheranu.

Cilj pakta je da poboljša vojnu saradnju dve zemlje po pitanju borbe protiv terorizma, bezbednosti granica, logistike, obuke, tehničke i vojne podrške.Dogovor Teherana i Bagdada verovatno će izazvati buru reakcija u Vašingtonu, pre svega u Beloj kući koja postepeno pojačava retoriku protiv Irana od kada je Donald Tramp preuzeo dužnost predsednika pre pola godine.
 
Osim toga, Kongres je nedavno usvojio novi paket sankcija Iranu, Rusiji i Severnoj Koreji, a Stejt department u svom godišnjem izveštaju označio je Teheran kao glavnog globalnog sponzora terorizma.

Međutim, šiitske milicije koje uz podršku Irana ratuju u Iraku i Siriji protiv Islamske države, jedne su od glavnih borbenih jedinica u borbu protiv terorista, praktično rame uz rame sa sirijsko-kurdskim snagama koje podržava SAD.

Zbog toga, Vašington je zabrinut da će Iran zauzeti previše čvrstu poziciju u Iraku u kom već ima značajan uticaj - vojno, zahvaljujući milicijama, i politički.

Reuters, Iracka šiitska milicija i vojska granatiraju položaje Islamske drzave u Faludži

Iako dve zemlje imaju istoriju punu krvavih sukoba, ovaj sporazum označiće možda početak nove ere u kojoj će umesto da se bore jedna protiv druge, dve vojske sarađivati na strateškom novou.

"Razvijanje saradnje i razmena iskustava u borbi protiv terorizma i ekstremizma, graničnoj bezbednosti, obrazovnoj, logističkoj, tehničkoj i vojnoj pomoći nalaze se među tačkama memoranduma", prenela je iranska državna agencija IRNA.
 
(Newsweek.rs)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Parada iranske Revolucionarne garde; Autor: ReutersRegion

OZVANIČENA PODRŠKA I SARADNJA: Zaev i Borisov potpisali dogovor o dobrosusedstvu (FOTO)

Parada iranske Revolucionarne garde; Autor: ReutersSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Parada iranske Revolucionarne garde; Autor: ReutersSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Parada iranske Revolucionarne garde; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS