Svet

IZGUBILI BITKU ZA SOPSTVENO DETE: Mali Čarli Gard mora na eutanaziju, roditelji imaju dan da s bolnicom dogovore uslove njegove smrti

Roditelji očajnički pokušavaju da sa bolnicom postignu dogovor koji bi im omogućio da s njim provedu nekoliko dana van bolnice pre nego što dečak bude isključen sa aparata

Objavljeno: 27.07.2017. 12:12h
Foto: Roditelji Čarlija Garda; Autor: EPA
Britanski sudija dao je roditeljima bolesnog dečaka Čarlija Garda jedan dan da s bolnicom dogovore uslove njegove smrti. Ako to ne uspeju on će biti prebačen u hospis u kom će biti isključen s aparata. Britanski i Evropski sud za ljudska prava nisu dozvolili roditeljima da dečaka odvedu u SAD na eksperimentalno lečenje.

Jedanaestomesečni dečak koji pati od veoma retkog genetskog poremećaja koji izaziva oštećenje mozga i slabljenje mišića, predmet je sukoba između njegovih roditelja i londonske bolnice koja ga je leči.Roditelji očajnički pokušavaju da sa bolnicom postignu dogovor koji bi im omogućio da s njim provedu nekoliko dana van bolnice pre nego što dečak bude isključen sa aparata.
 
O tome koliko će Koni Jejts i Kris Gard imati vremena da provedu sa svojim sinom pre njegove smrti odlučiće sud. Oni već nekoliko dana pokušavaju da dobiju dozvolu da odvedu sina kući, ali na saslušanju održanom u sredu postalo je jasno da se to neće dogoditi.

Advokat Čarlijevog staratelja, kojeg je imenovao sud, rekao je da nijedan hospis ne može na duži rok da pruži brigu deci koja su intenzivno na aparatima.

Roditelji, međutim, tvrde da su pronašli lekara koji bi bio voljan da nekoliko dana nadgleda Čarlija u hospisu, što bi im pružilo poslednju šansu za postizanje dogovora te vrste za koji im je sudija dao rok do četvrtka u podne.

Roditelji Čarlija Garda; Autor: EPA

"Ukoliko do sutra u podne roditelji, staratelj i bolnica ne dogovore alternativni aranžman, Čarli će biti prebačen u hospis i ubrzo isključen sa aparata", poručio je sudija Nikolas Frensis.

Dečakova majka je u jednom trenutku u sudnici počela da viče da Čarlijevog prinudnog staratelja: "Šta bi bilo da je to vaše dete? Nadam se da ste zadovoljni sobom", posle čega je u suzama napustila prostoriju.

Čarlijevi roditelji radnije su od bolnice tražili mogućnost da dete odvedu na eksperimentalno lečenje u Sjedinjene Američke Države, što su odbili britanski sudovi i Evropski sud za ljudska prava jer prema njihovom mišljenju to nije u interesu deteta.

Skup podrške za roditelje Čarlija Garda; Autor: Fonet/AP

Roditelji su prikupili 1,4 milion funiti donacija, što je bilo dovoljno za odlazak u SAD i za samu terapiju. Međutim, lekari u dečjoj bolnici u Londonu, u kojoj se Čarli lečio, doneli su odluku da dečak treba "dostojanstveno da umre", a lekarsku odluku potvrdili su i sudovi u Velikoj Britaniji.

Roditelji su se nadali da će im sud u Strazburu izaći u susret, ali je Evropski sud za ljudska prava odbacio njihovu žalbu.

Lekari i dalje stoje pri stanovištu da je produžavanje tretmana neopravdano, jer dete pati, što su prošlog petka naveli u saopštenju.

Čarli Gard; Autor: Fonet/AP
 
(Hina)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Roditelji Čarlija Garda; Autor: EPASvet

SUĐENJE PUČISTIMA U TURSKOJ: Oko 500 ljudi tereti se za pokušaj vojnog udara

Roditelji Čarlija Garda; Autor: EPASvet

PAPIN SAVETNIK SE BRANI ĆUTANJEM: Kardinal optužen za seksualno zlostavljanje se pojavio prvi put pred sudom (FOTO)

Roditelji Čarlija Garda; Autor: EPASvet

IZBEGAO DOŽIVOTNU ROBIJU: Ubica Borisa Njemcova osuđen na 20 godina zatvora (FOTO)

Roditelji Čarlija Garda; Autor: EPASrbija

BIVŠI MINISTAR PROGLAŠEN KRIVIM: Oliver Dulić osuđen na tri i po godine zatvora!

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS