Svet

OD USPONA KALIFATA DO PADA MOSULA: Neverovatno putovanje jedne porodice (FOTO)

Građani Mosula isprva su s dobrodošlicom dočekali džihadiste Islamske države. Ipak, medeni mesec je kratko trajao, a šteta koju su teroristi naneli gradu neće biti zalečena decenijama

Objavljeno: 27.07.2017. 15:31h
Foto: Mosul; Autor: Reuters
Obični imami obučeni su u belo i govore veoma smirenim tonom. Čovek koji je stajao na ulazu u Veliku al Nuri džamiju u Mosulu tog petka u julu 2014, međurim, bio je potpuno drugačiji.

"Bio je potpuno u crnom, nosio je crnu odoru, crn turban i crnu bradu. Jedva ste mogli da mu vidite lice od sve te crnine", priseća se Jasir Samir Ahmed.Mračna figura bio je Abu Bakr al Bagdadi, a Jasir je jedan od retkih koji su spremni da govore o danu kada su ga videli u, ispostaviće se, njegovom jedinom javnom nastupu. Bagdadi je tada sebe proglasio za kalifa novoosnovane Islamkse države.
 
Taj trenutak, koji se odigrao samo nekoliko nedelja pošto je Islamska država zauzela Mosul i velike delove Iraka, predstavlja prekretnicu u istoriji ovog grada i početak uspona Islamske države.

Skoro tri godine kasnije, Jasir i njegova šira porodica probijali su se krot ruševine već tad uništene al Nuri džamije, u pokušaju da pobegnu od poslednjih i možda najbrutalnijih borbi za oslobođenje mosula. Bio je izgladneo, premoren i preplašen, očekujući u svakom trenutku da ga pogodi metak. Osećao se toliko traumatizovano, kaže, da mu nije bilo da li će ga smrt ili sloboda iščupati iz ruku džihadista.

Jasirovo putovanje pruža jedan potpuno novi uvid u način na koji je Islamska država stekla i izgubila podršku stanovnika Mosula, ali i služo kao upozorenje za iračku vladu koja ima malo vremena ne samo da izgradi uništeni grad, već i da ponovo stekne poverenje građana Mosula.

Abu Bakr al Bagdadi; Autor: Profimedia

U toku godina provedenih pod Islamskom državom, 25-godišnji Jasir izgubio je dva brata, o čemu nerado priča. "Ne sećam se ničega iz tog vremena. Daeš (Islamska država) je sve izbrisao. Kada sam izgubio braću, izgubio sam sva dobra sećanja", rekao je.

Ipak, sećanja na dan kada je video Bagdadija znatno su jasnija.

Samo nekoliko dana pre tog 5. jula, na početku svetog meseca ramazana, portparol Islamske države Abu Muhamad al Adnani proglasio je kalifat.

Džamija Al Nuri u Mosulu; Autor: Reuters

Prva stvar koju su građani Mosula primetili jeste da iračke vojske nigde nema i da po prvi put posle nekoliko godina mogu slobodno da se kreću gradom. Jasir i njegova dva prijatelja iskoristila su priliku da prođu pored napuštenih kontrolnih punktova na reci Tigar i prošetaju do Starog grada.

Ispred džamije Al Nuri, okupila se masa pristalica Islamske države. Bez ikakvog određenog razloga, Jasir se sa prijateljima pridružio masi kako bi video šta se događa. "Obezbeđenje je bilo veoma jako. Čak je i domet na mobilnim telefonima nestao2", seća se Jasir.

Drevna džamija i njen nakrivljeni minaret bili su simboli grada, zbog čega je Bagdadi i izabrao upravo ovo mesto za svoje pojavljivanje. Unutar džamije, koreografija je bila strogo i precizno uvežbana. Oko 400 pripadnika Islamske država bilo je u džamiji, uz još nekoliko slučajnih prolaznika kao što je Jasir.

Mosul (Irak); Autor: Fonet

Bagdadi se popeo na minber, prostor u džamiji koji zauzima imam, i počeo da drži govor. "Za vas nema života ovde. Vlada vas gura u provaliju. Mi ćemo vas osloboditi", priseća se Jasir Badadijevih reči.

Mnogi u džamiji su oduševljenim pokličima odgovorili na Bagdadijevo pozivanje na džihad, a njegova poruka odjeknula je i u čitavom Mosulu.

"Kada su se prvi put pojavili, sve je delovalo kao raj. Ljudi su ih dočekali s dobrodošlicom jer su mnogo patili dok je vojska bila prisutna", ispričao je Jasirov otac koji je uspeo da pobegne sa svojim sinom iz Mosula.

Profimedia, Abu Muhamed al Adnani

Nastavak članka na sledećoj strani...

KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Mosul; Autor: ReutersSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Mosul; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK KOLUMNA Enio Morikone: Ovoliko znam o životu...

Mosul; Autor: ReutersSrbija

TAČI TVRDI: Kosovo je faktor mira i stabilnosti u regionu

Mosul; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS