Svet

MOGUĆ TRAMPOV VETO NA SANKCIJE RUSIJI: Predsednik SAD želi "još oštrije" mere protiv Moskve

Vođa senatske manjine Čak Šumer ocenio je da je Skaramučijevo objašnjenje da bi Tramp mogao da pregovara čak čvršće sankcije prema Rusiji - “smešno”

Objavljeno: 28.07.2017. 08:20h
Foto: Donald Tramp; Autor: Reuters
Bela kuća je u četvrtak oprezno nagovestila mogućnost da predsednik Donald Tramp uloži veto na nove sankcije Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji, što je izazvalo oštre kritike zakonodavaca iz obe stranke. “On će možda potpisati sankcije tačno u obliku u kojem jesu ili možda staviti veto na sankcije i pregovarati o čak oštrijim merama prema Rusima”, naveo je direktor za komunikacije Bele kuće Entoni Skaramuči u izjavi za CNN.

Čak i nagoveštaj ideje o vetu izazvao je brzu reakciju na Kapitol Hilu. Vođa senatske većine Džon Kornin izjavio je da bi bilo bolje da je Bela kuća sarađivala sa Kongresom na izradi tog zakona.Demokratski senator Ben Kardin iz Merilenda ocenio je da bi ulaganje veta značilo da predsednik Tramp ne želi da iskoristi priliku da bude čvršći u odnosima sa ruskim predsednikom Putinom, dok je njegov kolega Bob Menendez iz Nju Džersija poručio da "Kongres ima moć poništi veto, i da će predsednikov veto biti poništen.
 
Vođa senatske manjine Čak Šumer ocenio je da je Skaramučijevo objašnjenje da bi Tramp mogao da pregovara čak čvršće sankcije prema Rusiji - “smešno”.

Predstavnički dom juče je usvojio sankcije Rusiji sa 419 glasova za i tri protiv, a slična proporcija glasova očekuje se i prilikom usaglašavanje mere u Senatu.

Donald Tramp; Autor: EPA

Cilj zakona je da Moskva, Teheran i Pjongjang plate ekonomsku cenu zbog niza aktivnosti kojima se Vašingtgon protivi i da se Kongresu da ovlašćenje da blokira bilo koji predsednkov potez usmeren ka suspenziji kaznenih mera.

Zamenik ruskog šefa diplomatije Sergej Rjabkov izjavio je u sredu da će Moskva verovatno odgovoriti Sjedinjenim Državama ako se sankcije uvedu. Prema ruskim državnim medijima, on je upozorio da će nove sankcije ugroziti svaku šansu poboljšanja odnosa Moskve i Vašingtona.
 
(VOA)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Donald Tramp; Autor: ReutersSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Donald Tramp; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Donald Tramp; Autor: ReutersSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Donald Tramp; Autor: ReutersSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS