Svet

SKANDALOZNO PRIZNANJE JUNKERA: Suhomesnati proizvodi za istok imaju manje mesa

Javna tajna je da u suhomesnatim proizvodima namenjenim istočnim Evropljanima ima manje mesa i više aditiva, iako je cena skoro ista, ili da prašak za veš bolje pere na zapadu Evrope nego na istoku

Objavljeno: 28.07.2017. 08:58h
Foto: Žan Klod Junker; Autor: Reuters
Velike svetske kompanije nude proizvode sa različitim i manje kvalitetnim sastojcima pod istom etiketom u različitim zemljama Evropske unije. Da u suhomesnatim proizvodima ima manje mesa i više aditiva, iako je cena gotovo ista, a na Zapadu i niža, a da su prašak za veš i čokolada u istočnoj Evropi slabijeg kvaliteta, potvrdila su brojna nacionalna istraživanja, a konačno isto je priznala i Evropska komisija. Iako smatra da je to neprihvatljivo, Žan Klod Junker kaže da u ovom trenutku nije potrebno donositi nove propise.

"Imaju aposlutno pravo da imaju isti kvalitet proizvoda, tako da ovo pitanje nećemo zanemariti, već moramo dokazati kao Komisija i kao Evropska Unija, da Slovaci nisu građani druge kategorije u Evropi. Svi građani imaju jednaka prava jer imaju jednako dostojanstvo", poručio je Junker.Takozvana Višegradska četvorka poslednjih godina sve glasnije zahteva da bivše komunističke zemlje prestanu da budu, kako kaže, "kanta za smeće" Evrope i da Česi, Poljaci, Slovaci i Mađari imaju puno pravo da pod istim brendom dobiju robu istog sastava i kvaliteta.
 
Za mene je najvažnije što Evropska komisija i njen predsednik priznaju da problem postoji, a predsednik se obavezao da će posvetiti pažnju ovom ozbiljnom političkom problemu", rekao je predsednik Slovačke Robert Fico.

S druge strane, multinacionalne kompanije brane se da je za lošiji kvalitet njihovih proizvoda u postkomunističkim članicama EU ustvari kriv lokalni ukus potrošača.

Čehe je nasmejalo objašnjenje za drugačiji sastav praška za veš u kojem se navodi da Česi prave drugačije mrlje i da im nije potreban tako dobar deterdžent kao Nemcima. Takođe, prema sličnim navodima građani istočne Evrope naprosto vole manje lešnika u svojim kremovima.
 
(N1)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Žan Klod Junker; Autor: ReutersSvet

​NEMAČKA OSUDILA SANKCIJE RUSIJI: Moguć trgovinski rat između SAD i Evropske unije

Žan Klod Junker; Autor: ReutersSvet

MAKRON "SA ILI BEZ EVROPE": Francuska u Libiji otvara centar za buduće azilante

Žan Klod Junker; Autor: ReutersSvet

RUSIJA SPREMA ODGOVOR NA AMERIČKE SANKCIJE: Odnosi dve supersile ušli u "nepoznatu teritoriju"

Žan Klod Junker; Autor: ReutersSvet

ODLOŽEN ZAVRŠETAK IZGRADNJE JEDINE DŽAMIJE U ATINI: Muslimani i dalje primorani na molitvu u improvizovanim prostorijama (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS