Svet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Katar je u svojoj žalbi naveo da Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein krše zakone i sporazume o trgovini

Objavljeno: 01.08.2017. 10:46h
Foto: Doha (Katar); Autor: AP
Katar je podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv tri od četiri arapske zemlje koje su prekinule diplomatske odnose s Dohom.

U saopštenju od ponedeljka Katar je naveo da je organu STO za rešavanje sporova podneo žalbu u kojoj navodi da Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein krše zakone i sporazume o trgovini. Te tri zemlje i Egipat su početkom juna prekinule diplomatske odnose i saobraćajne veze s Katarom, optužujući ga da podržava terorizam, što Katar negira.U žalbi se poziva na "zvaničan i transparentan dijalog i konsultacije" s tri zalivske zemlje i objašnjava na koji način su prekršile trgovinske sporazume i zakone, prema saopštenju katarskih vlasti.
 
Bojkotovanje Katara, navodi se u saopštenju, ne šteti samo toj zemlji, koja je najveći izvoznik tečnog prirodnog gasa na svetu, nego i njegovim trgovinskim partnerima.

Prema pravilima STO, strane u sporu imaju rok od 60 dana da reše problem kroz pregovore. Ukoliko ne uspeju, Katar može da traži osnivanje nezavisne komisije koja može da natera tri zemlje da prekinu izolaciju ili da ih kazni.

Izolacija Katara je za posledicu imala skuplji uvoz i preusmeravanje letova na skupe zaobilazne puteve. Katarski ministar ekonomije i trgovine Ahmed bin Džasem bin Muhamed Al Tani sastao se u međuvremenu u Ženevi sa predsednikom STO i advokatima specijalizovanim za trgovinske sporove.
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Doha (Katar); Autor: APMagazin

NEWSWEEK OTKRIVA Za slavu imena i spas grešne duše: Zašto srpski političari masovno grade crkve (FOTO)

Doha (Katar); Autor: APSvet

TERORISTIČKI NAPAD U KABULU: Ubijeni svi napadači, Islamska država preuzela odgovornost (FOTO)

Doha (Katar); Autor: APSvet

BIL GEJTS IZGUBIO PRIMAT: Ovo je sada najbogatiji čovek na planeti (FOTO)

Doha (Katar); Autor: APSvet

​NEMAČKA OSUDILA SANKCIJE RUSIJI: Moguć trgovinski rat između SAD i Evropske unije

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS